Hogyan készülj elő a fürdőszoba burkolás kezdetére? Ötletek egy profi burkoló tollából

Hogyan készülj elő a fürdőszoba burkolás kezdetére? Ötletek egy profi burkoló tollából

A megfelelő burkolat kiválasztása

A megfelelő burkolat kiválasztása elengedhetetlen a fürdőszoba burkolásának sikeréhez. A burkolat kiválasztásához számos tényezőt kell figyelembe venni, például a burkolat anyagát, mintáját, méretét és a színét. A burkolat anyaga lehet például márvány, granit, csempe, kerámia, üveg, vagy akár fa. Mindegyik anyag más-más előnyökkel és hátrányokkal bír, így fontos, hogy a megfelelő anyagot válasszuk, ami illeszkedik a fürdőszoba stílusához és a saját igényeinkhez. A burkolat mintája és színe is fontos, mivel ezek határozzák meg a fürdőszoba végleges kinézetét. A burkolat mérete is fontos, mivel a túl nagy burkolatok nehézkesek a felszerelésük során, míg a túl kicsi burkolatok esztétikailag nem lesznek megfelelőek.

Az egyik legelőnyösebb fürdőszoba burkolat típus a kerámia csempe. Ez egy tartós, könnyen tisztítható és vízálló csempe és a járólap típus, így ideális a fürdőszobában való használatra. Széles választékban elérhető, így kedvedre válogathatsz a stílusok között a fürdőszoba burkoláshoz.

A másik legelőnyösebb típus hidegburkolás kategóriában a porcelán csempe. A porcelán csempe még tartósabb, mint a kerámia, továbbá jól ellenáll a karcoknak és a kopásnak, így hosszabb ideig marad szép és újszerű a konyha vagy fürdőszoba.

Szintén előnyös fürdőszoba burkolat típusnak számítanak a natúr kő burkoló lapok. Tartós és vízálló, ami a fürdőszoba esetében alapfeltétel, és egyedi mintázattal rendelkezik, így különleges és egyedi megjelenést kölcsönöz a fürdőszobának. A natúr kő burkolatot továbbá széles választékban elérhető.

Miért fontos hogy jó burkoló szakember válasszunk?

Az esztétikai szempont mellett a strapabíróság is fontos tényező a fürdőszoba burkolásánál, ami nem csak a megfelelő csempe kiválasztásán múlik. Egy profi burkoló által, pontosan lerakott burkolat nem fog feljönni, elmozdulni, és sokkal esztétikusabb eredményt érhetünk el, ha szakemberre bízzuk a kivitelezést. A szakember tanácsot is adhat, ha esetleg bizonytalanok vagyunk a csempe kiválasztásában. A burkolás költségeinek kiszámításánál mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni, bár magasabb költségeket jelenthet, de biztos minőségi végeredményt kapunk.Ez csak néhány szempont ízelítőnek, de ha elolvasod a témában írt másik blogcikkünket "Miért érdemes szakembert fogadni a fürdőszoba felújításához?", akkor egy teljesen részletes képet kapsz a kérdésről.  

Gyakori hibák a burkolás házilag történő kivitelezésénél

 • Nem megfelelő típusú és/vagy mennyiségű burkolólapok vásárlása. Burkolás előtt érdemes felmérni a burkolandó hely adottságait, amelyek meghatározzák a lapok kopásállóságot (illetve kültéri egységben a fagyállóságot).
 • A segédanyagok helytelen megválasztása, az alapozós kezelés vagy a portalanítás elmaradása. A sarkokban érdemes hajlaterősítő szalagot alkalmazni, a szerelvények esetében pedig szigetelő gallér javasolt. Flexibilis ragasztó és minőségi fuga használata javasolt.
 • A megfelelő felületkiegyenlítés elmaradása.
 • Vízszigetelés elmaradása, amely egy fürdőszoba esetén, vagy éppen teraszokon elengedhetetlen.
 • Vagy a technika vagy az eszközök (vagy mindkettő) nem megfelelőek. Falak, küszöbök, nyílászárók csatlakozásánál rugalmas fugát kell használni.

Fürdőszoba burkolás előtti fontos teendők

A fürdőszoba burkolás megkezdése előtt van néhány fontos teendő, amivel megalapozhatjuk a burkolási munkálatok gyors és zökkenőmentes lezajlását.

 • Fontos a fürdőszoba minél alaposabb tisztítása. Ennek célja, hogy eltávolítsuk a felesleges port és szennyeződéseket, amelyek akadályozhatják a burkolatok megfelelő felrakását.
 • Javasolt a fürdőszoba falat és padlót alaposan átnézni, az esetleges hibákat kijavítani. Így elkerülhető, hogy az új, szép és drága burkolatok alatt található hibákat később tárják fel.
 • Fürdőszoba burkolás előtt mindenképpen ellenőrizzük a fürdőszoba elektromos és vízvezeték rendszereit. Amennyiben ez nem történik meg, és mondjuk egy régi lakás fürdőszobájának felújításáról van szó, előfordulhat, hogy a burkolás közben adódnak problémák, vagy kevéssel a nagy beruházás elkészülte után. Sajnos ilyenkor le kell verni a szép új burkolatot, hogy a hiba okát feltárjuk.
 • Ajánlott a fürdőszoba burkolatának kiválasztása előtt szakemberrel konzultálni. Hívj minket bizalommal, segítünk és megspórolhatod a fejfájást.
 • Fontos a burkolatok megfelelő mennyiségének és minőségének beszerzése, hogy elkerüljük a burkolás közbeni hiányokat és hibákat.
 • A fürdőszoba bútorainak és berendezéseinek eltávolítására is szükség van, hogy megkönnyítsük a fürdőszoba burkolást.

További tippeket olvashatsz a fürdőszoba felújításról szóló oldalunkon.

Beépített kád csempézés. Óvd és védd a burkolás során!

A beépített kád burkolása során a legfontosabb feladat a vadiúj (és méregdrága) kád védelme a burkolás során esetlegesen beleeső építőanyagoktól, azaz a károsodástól. Az előkészítés lényege, hogy alaposan kibéleljük a kádat védelmi célból. Ehhez több réteg ruhát és papírt javasolunk használni. Esettanulmányunkban részletesen olvashatsz róla, hogy hogyan oldottuk meg ezt frappánsan, több más kihívással együtt egy közelmúltbéli fürdőszoba felújítás során.

A legnépszerűbb hőszigetelés fajták 2023-ban: így spórolhatsz a fűtésszámládon!

Beosztás

Kőműves mester

Kőművesként dolgozom már több mint 25 éve. Kőműves és hidegburkolóként végeztem a szakiskolát, és azóta is ebben dolgozom. Az építőiparral kapcsolatban már minden területen megfordultam, semmi sem idegen számomra, a festéstől a villanyszerelésen át egészen a tervrajzolásig mindent csináltam már. Körülbelül 20 éve vezetek embereket. Egy időben több mint 30 építő brigádért voltam felelős.