A legnépszerűbb hőszigetelés fajták 2023-ban: így spórolhatsz a fűtésszámládon!

A legnépszerűbb hőszigetelés fajták 2023-ban: így spórolhatsz a fűtésszámládon!

A téli hónapokban a legtöbb háztartás számára az egyik legmagasabb kiadás a fűtésszámla. Ha azt szeretnéd, hogy pénzt takaríts meg a fűtésen, akkor érdemes lehet homlokzati hőszigetelésben gondolkodni otthonodban. A különböző szigetelő anyagok fejlődése azonban folyamatos, és mindig újabb és jobb lehetőségek állnak rendelkezésre. Az alábbiakban bemutatjuk a legújabb hőszigetelési fajtákat, amelyek az elkövetkező évben az elterjedtebbek lesznek.

A legnépszerűbb hőszigetelés fajták 2023-ban

1. Kőzetgyapot szigetelés

A kőzetgyapot szigetelés a legelterjedtebb homlokzati hőszigetelő anyagok közé tartozik. A kőzetgyapotból vagy üveggyapotból készült szigetelőanyag nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és a fűtésszámla csökkentésében is nagy segítséget nyújt. Könnyű szerelhetőségének köszönhetően az új épületek mellett a régebbi épületek felújításakor is nagyon népszerű.

Kőzetgyapot szigetelés

2. Cellulóz szigetelés

A cellulóz szigetelés egy újabb népszerű hőszigetelő anyag. Az anyag környezetbarát tulajdonságai és megfizethető ára miatt kiváló megoldás a hideg időjárás ellen.

3. Polisztirol szigetelés

A polisztirol szigetelés a legnépszerűbb és leghatékonyabb hőszigetelő anyagok közé tartozik. A polisztirol lapok könnyen szerelhetők és kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek. Ez az anyag különösen hasznos a nagyobb felületek hőszigeteléséhez, például az épületek homlokzatához. A polisztirol szigetelés egyébként a legjobb megoldás azok számára, akik hosszú távon szeretnék csökkenteni a fűtésszámlájukat.

Polisztirol szigetelés EPS XPS lemez

4. EPS grafitos szigetelés

Az EPS grafitos szigetelés vagy grafitos polisztirol az EPS szigetelőanyag egyik változata. Magasabb szigetelőképességgel rendelkezik, mint a hagyományos EPS szigetelőanyagok. Az anyag grafitos keveréket tartalmaz, amelynek köszönhetően javul a hőszigetelő képessége. Ez az anyag különösen előnyös a nagyobb épületek, épületrészek szigeteléséhez.

EPS grafitos szigetelés

5. Poliuretán hab vagy purhab szigetelés

A purhab (poliuretán hab) szintén nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Olyan esetekben lehet rá szükség, amikor nem szabvány alakú vagy nehezen elérhető felületeket szeretnénk szigetelni. Előnye, hogy könnyen felhordható a kívánt felületre.

Hogyan spórolhatsz a fűtésszámládon ezekkel a hőszigetelő anyagokkal?

A hőszigetelő rendszerek telepítése nem csak a fűtésszámla csökkentésében segít, hanem az otthonod komfortját is növeli. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy hogyan spórolhatsz a fűtésszámládon a homlokzati hőszigetelés által:

1. Ablakszigetelés javítása

Az ablakok az otthonod egyik legnagyobb hőveszteségi területei, ezért fontos biztosítani, hogy megfelelően legyenek szigetelve. Az új ablakok beépítése drága lehet, de ha egyszerűen javítod a meglévő ablakaid szigetelését, az is jelentős mértékben csökkentheti a fűtésszámládat.

2. A réteges hőszigetelés előnyeinek kihasználása

Az épületek réteges hőszigetelése hatékonyabb lehet, mint a hagyományos hőszigetelési módszerek használata. Az ún. "hideg híd" megakadályozása érdekében az épületeket rétegesen szigetelik. Például a falakon a hőszigetelő anyagokat több rétegben helyezik el, amelyek között légréteg van. Ez a módszer nem csak a fűtésszámlát csökkenti, hanem a lakás hangszigetelését is javítja. Elnyeli az utcáról jövő zajokat, így javítva a belső komfortérzetet.

3. Épület szigetelése az alapoktól a tetőig

A legtöbb háztartásban az otthon hőszigetelése csak a homlokzatokat és a tetőt jelenti. Azonban az épület alapjának szigetelése is fontos, mert így megakadályozható a talajból érkező hideg levegő bejutása a lakásba. Ha a hőszigetelő rendszer az egész épületre kiterjed, akkor hatékonyabban és hosszú távon lehet csökkenteni a fűtésszámlát.

tetőtér hőszigetelés

4. Szigetelési munkák szakemberrel való elvégeztetése

Az otthoni hőszigetelés bonyolult és időigényes folyamat lehet. Ha nem vagy jártas a témában, és nem rendelkezel megfelelő szerszámokkal, akkor érdemes szakemberrel végeztetni a munkákat. Ezzel a módszerrel biztosra mehetsz, hogy az otthonod az optimális hőszigetelő rendszert kapja, sőt, elkerülheted az esetleges hibás telepítés okozta károkat is.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyi idő alatt térül meg a hőszigetelési befektetés?

A hőszigetelési befektetés általában 3-5 év alatt térül meg, attól függően, hogy milyen típusú hőszigetelő anyagot használnak és milyen nagy a felület, amit szigetelni kell. Emellett az is meghatározó, hogy milyenek a ház vagy lakás jelenlegi adottságai. Ha nincs nagy gond, és csak minimális összeg spórolható meg, akkor nem érdemes nagy beruházást véghezvinni.

Milyen hőszigetelő anyagot válasszak?

A hőszigetelő anyagok kiválasztásánál figyelembe kell venni a költségeket, a hőszigetelő képességet, a tartósságot és az anyag környezeti hatását. A kőzetgyapot és a polisztirol vagy XPS hőszigetelés jelenleg a legnépszerűbb és leghatékonyabb alternatívák.

Milyen hosszú ideig tart a hőszigetelés telepítése?

Az otthoni hőszigetelés telepítése több naptól akár egy hétig is eltarthat. Az időtartam függ az otthonod nagyságától, az anyag típusától és a munka komplexitásától. Azonban, ha szakemberrel végzed a munkát, a telepítés időtartama jelentősen csökkenthető.

Összegzés

Ha idén tervezed a hőszigetelést, érdemes körülnézni a legújabb hőszigetelési lehetőségek között. A kőzetgyapot és a polisztirol szigetelés jelenleg a legnépszerűbb és leghatékonyabb hőszigetelő anyagok. A szigetelés nem csak a fűtésszámla csökkentésében segít, hanem az otthonod komfortját is növeli. Ha megbízható szakembert keresel a munkához, akkor keress minket bizalommal. Több évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött szívesen állunk a rendelkezésedre.

A legnépszerűbb hőszigetelés fajták 2023-ban: így spórolhatsz a fűtésszámládon!

Beosztás

Kőműves mester

Kőművesként dolgozom már több mint 25 éve. Kőműves és hidegburkolóként végeztem a szakiskolát, és azóta is ebben dolgozom. Az építőiparral kapcsolatban már minden területen megfordultam, semmi sem idegen számomra, a festéstől a villanyszerelésen át egészen a tervrajzolásig mindent csináltam már. Körülbelül 20 éve vezetek embereket. Egy időben több mint 30 építő brigádért voltam felelős.