Esettanulmány

Fürdőszoba felújítás

Az ügyfél, az igény és a fő kihívások

Egy öreg és sok sebből vérző fürdőszoba felújítás elvégzésével bíztak meg bennünket Nagykőrösön. Tégla családi ház, nagyon öreg és csúnya fürdőszoba, elavult csempék, a kádról teljesen lekopott a zománc. Emellett egy sürgős fizikai probléma is fennállt, a kád fölött szivárgott a víz. Sürgősen meg kellett oldani a helyzetet, mert a vakolat ázott, és bontás nélkül nem is lehetett pontosan tudni, hogy mi okozza, pontosan hol a gond és mekkora a baj. A gondokat tetézte, hogy a lakás nem rendelkezett főelzáróval (de valójában ügyfelünk nem is tudott róla, hogy van-e vagy nincs, vagy hogy hol megy a vízvezeték.) Innen szép a győzelem! Nem könnyű, de mi nem ismerünk lehetetlent.  

A pontos ügyfél igény:

  • vizesedés probléma felderítése és megoldása
  • főelzáró meglétének kiderítése és ennek hiányában létesítése
  • lefolyó áthelyezése
  • mosógép áthelyezése
  • érintésvédelmi Fi relé beszerelése a fürdőszobába 
  • az egész fürdőszoba felújítása (teljes burkolás-, szaniter-, kád-, vécé és mosdókagylócsere)

A kihívások: Hol megy a vízvezeték? Van-e főelzáró? Bárcsak tudnánk!

A legnagyobb kihívást az okozta, hogy a lakás tulajdonosának egyáltalán nem volt a vízvezeték rendszerről információja. Azaz egyrészt nem tudta, hogy hol jön be a lakásba a vízvezeték, merre megy, és van-e egyáltalán főelzáró. Így ha lett volna főelzáró, akkor sem tudtuk volna, hogy hol. Ez azt jelenti, hogy a munkálatokhoz csak a vízóránál lehetett elzárni a vizet.

Közös a vízóra

Ez nem is lenne nagy gond, ha mondjuk egy családi házról beszélnénk. Itt azonban a társasház másik lakásával közös vízóra volt, tehát számolni kellett a szomszéd szúrós tekintetével, amíg az ügyfelünk vízvezeték rendszerén dolgozunk. Nem elhanyagolható az a kellemetlenség sem, hogy ennélfogva nem is lehet bekéredzkedni vécére a szomszédba, ami ugye egy fürdőszoba felújítás során az egyik legkellemetlenebb körülmény, hogy nem lehet használni a saját vécénket. Ezért egy fürdőszoba felújítás esetén nagyon fontos, hogy minél gyorsabban elvégezzük a teljes munkát, mivel ezalatt az idő alatt a „fürdőszoba szét van bombázva”, azaz sem fürdeni nem tudnak a lakók, de még a vécét sem tudják használni. Jellemzően ez egy nagy gond, kevéssé tudják megoldani.

Sürget az idő, látatlanban kell becsülni és összehangolni több mester munkáját

Ez a tényező magával hozta a másik kihívást: feltétlenül minél előbb kellett végezni a munkálatokkal, hogy a család ismét birtokba vehesse a fürdőszobát, és az alapvető komfortjuk visszaálljon. Viszont a bontás és feltárás előtt nem tudtuk pontosan, hogy mekkora a baj, tehát bizonyos értelemben látatlanban kellett időt becsülni, és több különféle szakember munkáját precízen összehangolni. A bontási munkálatok, a vízvezeték szerelő és a villanyszerelő megfelelő időpontra való odahívása és a folyamat előre megtervezése a lehető legnagyobb pontossággal egy újabb kihívás volt. Mindezeket a feltárást megelőzően kellett kitalálni, annak pontos ismerete nélkül, hogy milyen állapotban vannak a vízvezetékek és milyen munkálatokra lehet még szükség a láthatóakon kívül.

További nehezítő körülmény, hogy bemélyített fürdőkád volt, amit úgy kell elképzelni, hogy kisebb a perem magassága, amit át kell lépni. Ez azonban azt jelenti, hogy a földbe van bevájva egy mélyedés a kád részére.

A megoldásunk és az eredmények

A gyors fürdőszoba felújítás legfontosabb lépése: a hozzáértő tervezés

Egy fürdőszoba felújítás általában 2-3 hetet vesz igénybe. Alapesetben a bontásra nagyjából három nap kell, a negyedik napon jön a vízvezeték-szerelő, ötödik napon a villanyszerelő, hatodik napon elkezdjük a vakolást, hetedik napon a szigetelést, nyolcadik és kilencedik nap burkolás, tizedik nap utolsó simítások, tizenegyedik nap pakolás, takarítás, hulladék elszállítása. Itt viszont tudtuk, hogy számolni kell a vizesedés probléma megoldásával is, tehát a két hétre mindenképp rá kell számolni, ha reálisak akarunk lenni.

Kell egy összeszokott csapat, és egyik szakember sem csúszhat

A határidők tartásának kihívására úgy válaszoltunk, hogy egy ütős koncepciót raktunk össze a munkálatok megkezdése előtt. Amennyiben van egy pontosan kialakított ütemterv, és megfelelően össze van hangolva a különféle mesterek munkája, biztos a siker. Ebben nagy előny, ha egy csapat végzi a munkát, és nem különálló szakemberek. Ilyen esetben előfordulhat, hogy valamelyik szakember nem jön időben, és az egész munkálat csúszik. Ez pedig egy fürdő felújítása esetén nagy gond. A mi vezérelvünk a fürdőszoba felújítás kapcsán az, hogy ez egy nagyon nagy probléma a család számára, ezért igyekezni kell a lehető legrövidebb idő alatt megoldani. Emiatt csak akkor kezdünk hozzá, hogyha az összes mester igent mondott, és le van fixálva, hogy mindenki a megfelelő időpontban jön. Ha valaki kimarad, akkor az egész rendszer borul és csúsznak a munkálatok, mivel egy jó mestert nem lehet egy könnyen helyettesíteni, minimum fél évre be vannak táblázva. Számunkra azonban csakis a csúcsminőség fogadható el, semmi más, ezért feltétlenül azokra a mesterekre támaszkodunk, akik az évek során bizonyították szakértelmüket a közös munkáinkban. 

Professzionális anyagbeszerzés: extra csempe és egyéb burkolatok

Már a munkálatok megkezdése előtt pontos árajánlatot adtunk a kedves ügyfelünknek, melyben részletezve szerepelt az egyes munkafolyamatok költsége. A sikeres megegyezést követően pedig segítettünk az anyagbeszerzés gördülékeny lebonyolításában. Fürdőszoba felújításkor a legtöbb esetben konkrét látványtervvel keresnek meg bennünket az ügyfelek. Ilyenkor az adott egyedi igényhez a fürdőszoba szalon szoftveresen kiszámolja az összes szükséges alapanyag mennyiségét. Ebben az esetben nem így történt, hanem mi készítettük el a kalkulációt. A saját ízlésének megfelelő csempét a kedves ügyfél választotta ki, illeszkedve a járólap stílusához (és persze a pénztárcája tartalmához) is. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy melyik stúdióból szeretnénk rendelni álmaink csempéit, hiszen ez a tétel alapjában meghatározza, hogy mennyibe kerül a fürdőszoba felújítása. 


Sokmindent láttunk már, ezért előre számolunk azokkal a dolgokkal, amik közbejöhetnek. Itt például a csempékkel kapcsolatban előzetesen felhívtuk a kedves ügyfelünk figyelmét arra, hogy érdemes egy kicsivel többet rendelnie, mivel előfordulhat, hogy valamelyik csempe el van törve vagy a sarkából hiányzik. Ezeket nem jó beépíteni, mivel mikor kész lesz a burkolás, nem lesz szép a végeredmény. Utánrendelni viszont azért nem szerencsés, mert egy hónap is lehet, mire megérkezik az utánrendelés a szép, modern csempékből. Így ha ez már akkor derül ki, mikor burkolnánk, akkor jókora csúszással nézhetünk szembe. A mi feladatunk, hogy előre felkészüljünk ezekre és ezzel biztosítsuk a határidő tartását. 

Az óvatosság és a tisztaság a mániánk

A munkálatok megkezdése előtt gondoskodtunk róla, hogy a lakás többi részében ne tegyünk kárt, illetve a lehető legkevesebb kosszal járjon a fürdőszoba felújítása. Sok elégedett ügyfelünk jelezte már vissza nekünk, hogy azzal tűnünk ki az építőipari cégek közül, hogy nagyon körültekintően dolgozunk. Ügyelünk rá, hogy semmit ne rontsunk el. Sajnos sokak által ismert jelenség, hogy odamegy egy mester a lakásba hogy megjavítson valamit, és eközben elront egy másikat. Majd az ennek a kijavítására odahívott mester elront egy harmadikat és ez így megy tovább a végtelenségig. Számos eset van erre, biztosan mindenki hallott már legalább egyet. Akár nevetni is lehetne az ilyesmin, ha kabaré előadáson ülnénk, de a saját lakásunkban inkább az idegeinket kezdi ki, feleslegesen rabolva az időt és a pénzt. Nálunk ilyesmiről szó sem lehet. Mi mindig a kedves ügyfél helyébe képzeljük magunkat, és ennek megfelelően dolgozunk. Az anyagok behordásakor nem törjük fel a padlólapot. Két vödör helyett inkább csak fél vagy egy vödröt viszünk egyszerre, hogy nehogy valaminek nekimenjünk, kiszakítsunk egy kárpitot, stb. Itt a nappalin és az előszobán keresztül kellett bemenni. Minden reggel lefóliáztuk és kartonpapírok lefektetésével készítettünk utat magunknak a fürdőhöz, és csak ezen közlekedtünk. Mindig úgy gondolkodunk, hogy „ha én laknék ebben a lakásban, amit felújítunk, nekem jól esne-e ez vagy az”.

A női kéz nyoma

A fürdőszoba felújításához azon felül, hogy lenejlonoztuk a helyiség nyílásait, le is ragasztottuk, hogy a por sehogy ne tudjon kijönni, és megállni a többi szobában. Amikor a leszedett régi csempét, sittet hordtuk ki, olyankor mindig felszedtük, majd megint újra ragasztottuk. Ez a „macera”, a rengeteg letakarás, felszedés, újra letakarás rengeteg időt vesz igénybe, de számunkra alapvető fontosságú az, hogy a kedves ügyfél helyébe képzeljük magunkat, és úgy dolgozunk, ahogy az nekünk magunknak is jól esne. Ez a nagykőrösi ügyfél ezt úgy fogalmazta meg, hogy érződik a munkánkon a "női kéz nyoma", mert minden nap tisztaságot hagyunk magunk után, mintha ott sem jártunk volna.  Ezek az apróságok talán fel sem tűnnek az ügyfélnek, de mi úgy gondoljuk, hogy valójában rengeteget számítanak abban, hogy a végén milyen összbenyomása lesz az egész munkáról.

A rejtélyes vizesedési probléma: nagyobb a baj, mint gondoltuk

A munkálatok első lépéseként lebontottuk a csempéket, padlólapot, ragasztót. Ezzel feltártuk a vezetékeket, és bizony a szemünk elé tárult a kendőzetlen valóság: csupa elavult, rozsdás, régi, rossz horganyzott csöves vezeték, csurom vizes falak. A párazárás és a hőszigetelés sem volt rendesen megoldva. Ekkor megtaláltuk hogy valószínűleg hol jön be a víz, de még ekkor sem látszott egyértelműen. Ezen a helyen, ahol feltehetőleg bejön a lakásba a víz, „könnyezett a csempe”, azaz szivárgott át rajta a víz. Mögötte a fal már nagy területen totálisan el volt ázva, csak mivel a csempén még épp nem ütött át, hanem csak éppen „könnyezett”, ezért nem látszott kívülről, hogy mekkora is a baj valójában.

Ha a hosszú távú minőség a cél, egy további hét szárításra van szükség

Megállapítottuk, hogy a munka időtartama biztosan hosszabb lesz, mint az ideálmivel egyértelműen szükséges a falak kiszárítása. Ha nem is száz százalékosan, de legalább annyira, hogy a felülete száraz legyen, és lehessen csempézni, illetve ne terjedjen tovább a víz más helyiségek felé.  Persze, senki sem akarta hogy tovább tarsanak a munkálatok, és nagy volt rajtunk az időnyomás, de egyrészt a csurom vizes vakolatra nem is lehetett volna csempézni, másrészt a kapilláris vízzel elővigyázatosnak kell lenni, mivel ez több métert is tud menni a mennyezet felé illetve másik helységekbe tovább tud terjedni. Azaz ha ezt a helységet leszigeteltük volna, akkor a későbbiekben fennállt volna a vizesedés veszélye, ezt pedig természetesen nem engedhettük. Bár így a munkálatok pár nappal tovább húzódtak, ezt fontos volt megoldani a lakás hosszú távú biztonsága érdekében. 


Ellenőriztük, hogy meddig terjedt a vizesedés, és mivel a fürdőszoba széleinél már nem volt észlelhető nedvesség, azt állapítottuk meg, hogy egyedül ez a helység érintett. Egy speciális szárítógépet alkalmaztunk, ami magába gyűjti a helység páráját. Az ilyen berendezések akár napi 5-6 liter vizet képesek kinyerni. Éjjel-nappal járattuk, valamint  ventilátort is állítottunk be a gyorsabb eredmény érdekében. Azért volt fontos kiszárítani a falat, mert ha a vizes falat lezárjuk az új csempével, nem tud kiszáradni a fal. Kifelé valamennyit tud száradni a fal, de nagyon keveset, ahhoz képest, hogy mennyi víz volt már benne. Eközben a vízvezeték szerelő munkához látott, majd a villanyszerelő új vezetéket, kapcsolót és dugaljat rakott be. A szárítást addig folytattuk, amíg a fal felülete tapintásra nem volt nedves érzetű. Csak ekkor lehetett kezdeni a vakolást, vízszigetelést, majd a csempézés és a szaniterezés következett.

Villanyszerelés

A Fi relé (áramvédő kapcsoló, életvédelmi relé, érintésvédelmi relé) egy nagyon hasznos eleme a fürdőszoba felújítás villanyszerelési részének. Ez a kapcsoló arra szolgál, hogy ha a fürdőszobában valami zárlat keletkezik, akkor ez a relé azonnal lekapcsol. Mivel ebben a fürdőszobában egy régi rendszer volt, nem volt ilyen kapcsoló. A kedves ügyfelünk az egész család biztonsága érdekében fontosnak tartotta ezt a lépést. Beépítettük a Fi relét, így a jövőben nem kell aggódniuk, hogy ha egy ektromos eszköz például hajszárító esetleg beleesne a fürdőkádba, akkor a kádban tartózkodót halálos áramütés éri. Ilyenkor ugyanis a Fi relé által azonnal lekapcsolna az áram.

Lefolyó: szükség van-e nagy lejtésre a dugulás elkerülése miatt?

A burkolatok felszedése azt is feltárta előttünk, hogy a lefolyót valamilyen kifürkészhetetlen oknál fogva nem az emésztő felé indították el. Nem értünk vele egyet, évtizedes tapasztalatunk szerint a lefolyót mindig az emésztő felé kell elindítani. Előfordul, hogy valamiért inkább az ellentétes irányba indítják el, például azért, mert arra már van cső, és így kevesebb csővel olcsóbb megoldásnak tűnik. Itt kezdődik a baj, mikor valaki a rövid távon könnyebbnek tűnő utat választja, és így valójában hosszú távon sokkal drágább javítási munkákat tesz szükségessé. Ebben az esetben például kunkor kerül a rendszerbe, ami a lefolyó rendszer gyenge pontjává válik és mindig el fog dugulni. A régi csövek cseréje után az újakat immár csak a megfelelő irányba fektettük le. Amire szintén oda kellett figyelni a lefolyónál, az a PVC cső lejtése. Talán a kedves olvasó is azt gondolná elsőre, hogy minél nagyobb a lejtés, annál jobban lefolyik a matéria, tehát annál jobb. Valójában azonban nem lehet túl nagy a lejtése, mert ilyenkor gyorsan lefolyik a folyadék, a szilárd szennyeződések viszont ott maradnak és dugulás keletkezik. Minimális lejtésre szükség van, viszont a nagy lejtés meg káros. Mindig van hely újabb javításokra, a megfelelő szakértelem segítségével.

A kád megfelelő beépítésének ravasz trükkjei

A kád beépítésénél két lehetőség közül választhattunk. Az egyik, az általunk preferált eljárás szerint mikor már a kád be van állítva, utána jön a csempézés, azaz a kádra van ráültetve a csempe. A másik eljárás során a kád mögött van kicsempézve a fal. Ez az eljárás abból a szempontból sokkal egyszerűbb, hogy nem kell a vadonat új kád épségét kockáztatni, viszont az a gond vele, hogy hosszú távon nagyon nehéz jól tömíteni a kád mögötti részt. Azonnali szilikonozással meg lehet oldani, de ez csak rövid távon alkalmas, 3-4 és múlva azonban ez tönkremegy. Ezért érdemes a hosszú távon jobb megoldást választani, ha a kád szélére kerül a csempe. Ügyfelünk egyetértésével ezt az utat választottuk és sikeresen meg is valósítottuk.


Így azonban előállt az a kényes helyzet, hogy a vadiúj, méregdrága fürdőkádat beraktuk a fürdőszobába, és a burkolónak ebbe kellett beleállnia, úgy csempézett. Természetesen a burkolási folyamat közben leeshetnek kis darab burkolatok - "Amacskarúgjameg!"-  és ilyenkor ezek a vadiúj kádba esnek. Mivel a felújítási munkálatok esetében is alapelvünk, hogy ne rontsunk el közben semmit, segít az elővigyázatosság: nem elég lefóliázni a kádat, hanem abszolút ütésállóvá kell tenni. A mi módszerünk a különféle kiegészítők használata: fólia, majd újságpapír, majd több réteg rongy. Ily módon, ha akár egy egész csempe esne is bele a kádba, akkor sem lyukasztaná azt ki. Számunkra egyértelmű a választás, hogy a hosszú távú, minőségi megoldást nyújtsuk, még ha kockázatosabb is. Munkáink során garanciát vállalunk arra, hogy semmit sem teszünk tönkre a lakásban, vagy ha mégis, akkor az okozott kárt megtérítjük. Szerencsére itt nem volt szükség ilyesmire, hála az alaposan bebugyolált kádnak.

Gondoljunk előre a szerelőnyílásra is

A kádnál továbbá arra is figyeltünk, hogy megfelelő nagyságú szerelőnyílást hagyjunk, és a legújabb, mágneses megoldást alkalmaztunk. Ennek a technikának a lényege, hogy nem kell ajtót kialakítani, hanem mérettől függően egy vagy négy darab csempe kiemelhető mágnessel. Ebben az esetben egyáltalán nem látszik a szerelő nyílás. Szilikonnal tömítettük a nyílást, mivel a fuga egy rugalmatlan anyag, törik, stb, és ez egy esetleges szereléskor, például ha a szifont ki kell takarítani, komplikációkhoz vezetne. Ezzel szemben a szilikont egyszerűen ki lehet vágni majd újra tömíteni vele a beavatkozás végeztével. Ügyfelünk is nagyon elégedett volt az egyszerre praktikus és esztétikus megoldással.

A kád hőszigeteléséhez inkább PUR habot választottunk

A kád hőszigetelésénél Ytongot helyeztünk a kád alá. A három elérhető technológia a hézag kitöltésére a PUR hab vagy valamilyen más tömítő anyag befújása, illetve a hungarocell gyönggyel való kitöltés. A gyöngy hátránya, hogy olyan helyekre is elmegy, ahová nem kéne, például a szifonhoz, és eltömítheti azt. Emiatt mi a PUR habot választottuk. Ennél a technikánál azonban nagyon kell vigyázni a befújáskor, mivel a PUR hab képes arra, hogy felemelje a kádat. Kiemelten figyeltünk rá, hogy ne legyen sok a PUR hab, és a kád le legyen súlyozva, miközben tömítjük. Így nem tudott felemelkedni a habtól. Azaz először beállítottuk a kádat, ezután megcsináltuk az oldalát, elvégeztük a PUR hab befújását, majd súlyt tettünk bele (természetesen a már említett, rengeteg védőburkolat mellett).

Csodaszép fürdőszobát adtunk át - tanulságok

A munka legfőbb sikerének azt mondanánk, hogy ahhoz képest, hogy milyen problémákkal álltunk szemben, nagyon hamar elkészültünk. Három hét kellett a munkálatokra, ami pont a fal kiszárítására szánt plusz egy héttel több, mint az eredetileg megtervezett két hét. Az ügyfelünk is teljes mértékben elégedett volt a munkánkkal. Egyfelől kinézetre nagyon szép lett a végeredmény, másfelől elhárítottuk az összes problémát a vizesedéstől kezdve a főelzárón, Fi relén és lefolyón át a hibamentes burkolásig a megadott időkeretben. Extraként pedig a csillogó rend és tisztaság fogadta a lakásában minden egyes nap a munkaidőnk végén.