Hőszigetelés

Hőszigetelés
Mit érdemes tudni az utólagos homlokzati hőszigetelés eljárásról?

Mit érdemes tudni az utólagos homlokzati hőszigetelés eljárásról?

A házak hőszigetelése folyamatosan aktuális szolgáltatás. Érthető módon mindenki szeretne környezetbarát és energiahatékony házban illetve lakásban lakni, ezáltal hozzájárulva a pénztárca barát rezsiszámlához, valamint a környezet megóvásához. Mostanában még inkább előtérbe került a külső szigetelés témája az európai energiaválság és az egekbe szökő energia árak miatt. 

Megtérülési kalkuláció

A hőszigetelés minden esetben egy komplex állapotfelméréssel és megtérülési kalkulációval kezdődik. Ennek két oka van. Egyrészt nem mindegy, hogy milyen a ház jelenlegi szigetelési hatásfoka és a fűtésszámla. Ezekkel kell összehasonlítani a korszerűsítéssel elérhető költségcsökkentést és a beruházás mértékét, amely alapján meghatározható, hogy érdemes-e belevágni a hőszigetelési beruházásba. 

Komplex állapotfelmérés

Másrészt előfordul, hogy valójában nem is a falak rossz hőszigetelési hatásfoka az igazi probléma, ami miatt magas a fűtésszámla, hanem a padozat, a tető vagy a nyílászárók hiányosságai. Emiatt kell a teljes lakást vizsgálni, komplex szemléletben, hogy a valódi problémát kezeljük. Ezért minden szolgáltatásunk egy állapotfelméréssel indul, amelynek 20.000 Forint a díja, amit sikeres megegyezés esetén beleszámítunk a munkadíjbaCegléd és 30 kilométeres körzetében vállaljuk a megbízásokat.

Téglafal hőszigetelése

A téglafal a leggyakoribb faltípus, amivel találkozunk a hőszigetelési megrendelések között. A téglafal lehet égetett kerámia vagy Ytong, esetleg régebbről gázszilikát.

A téglafalak esetében általában grafitos polisztirol (hungarocell) hőszigetelést végzünk. Fontos tényező a vastagság: minimum 10 cm vastagságtól kezdődik ez a hőszigetelés típus, melynek jelentős haszna lesz a fűtési szezonban. Ennek magyarázata, hogy ugyanannyi segédanyagra van szükség (pl. ragasztó), illetve a munkadíj is válatozatlan. Viszont a 10 cm vastag hungarocell hőszigetelési hatásfoka kétszer annyi, mint az 5 cm vastagságúnak, és maga az EPS anyagköltsége 10-20 százalékkal több csak.

A szigetelő munkafolyamat lépései:

 • lábazat indító sín
 • polisztirol lemezek ragasztása és felrakása
 • Dübelezés
 • háló felhelyezése
 • élvédőzés
 • nemes vakolat felvitele
Téglafal hőszigetelése
Téglafalhoz használt hőszigetelő anyagok

Téglafalhoz használt hőszigetelő anyagok

Grafitos polisztirol, EPS, hungarocell

A megfelelő hőszigetelő anyag kiválasztása fontos lépés, ami egyrészt a homlokzati fal típusa másrészt az ár függvénye. A legolcsóbb, és a lakosság körében leggyakrabban választott anyag az utólagos hőszigetelés munkálatokhoz az expandált polisztirol vagy EPS lemeznek (közismert nevén hungarocell). Csak olyan helyre építhető be ami vízmentes, tehát talajba nem, így lábazati hőszigetelésre nem alkalmas. 

Kőzetgyapot

A gyapot (kőzet-, ásványi-, vagy üveggyapot) széles körben elterjedt homlokzati hőszigetelő anyag. Általában tetőtereknél alkalmazzák a szarufák közötti hézagok kitöltésére, de létezik belőle lépésálló, kemény táblás kivitel is. Ezt használhatjuk homlokzati szigetelésre is. A kőzetgyapot kiváló tűzálló anyag, ezért emeletes épület vagy társas házak szigetelése esetén kifejezetten ajánlott. Száz százalékban újrahasznosítható anyag. Közel ugyanakkora hőszigetelő képességgel rendelkezik, mint a polisztirol, viszont maga az anyag is drágább, mint a polisztirol, illetve a kőzetgyapot szigetelés, mint technológiai kivitelezés is. Tűzvédelmi és környezetvédelmi szempontból azonban előnyösebb, mint a polisztirol. 

XPS, extrudált polisztirol

Lábazatra, és földben történő szigetelés esetén extrudált polisztirol hőszigetelő anyaggal dolgozunk (XPS lemez). 

Vályogfal hőszigetelése

Magyarországon jelentős mennyiségű, nagyjából egy millió vályogból készült családi ház van. A vályogházak hőszigetelése leginkább kőzetgyapottal történik, viszont nemrégiben elérhetővé vált egy új technológia is, a légáteresztő hungarocell.

Lélegző anyag

Az EPS lemezekkel (hungarocellel) való hőszigetelés a vályogházak esetén azért problémás, mert a vályog egy természetes, lélegző anyag. Amikor belülről felveszi a párát és kifelé fontos, hogy ki tudja azt engedni a házban keletkező párát. Fordított esetben pedig, ha belül alacsony a páratartalom, akkor kívülről fel tudja venni a párát, ami végigmegy a vályog szerkezeten és belül ki tudja „lehelni”.

Természetes anyagok párosítása

Ezért ha kívülről hungarocellel borítjuk, akkor ezzel „bezárjuk”, „becsomagoljuk” a vályogot. Emiatt a természetes gyapot javasolt, ami bár egy fokkal nehezebb folyamat, mint a hungarocell esetében, de figyelembe veszi a vályog tulajdonságait.

A munkafolyamat lépései:

 • falszerkezet felmérése
 • homlokzati kőzetgyapot lemezek felragasztása ragasztó tapasszal
 • glettelés, hálózás
 • lábazatra XPS lemezek* feltétele
 • nemesvakolat felvitele

A nemesvakolat esetében fontos, hogy ha nem ásványi nemesvakolat kerül a szigetelésre (hanem például a manapság elterjedt műgyantás vakolat típus), akkor egy lélegző, pára áteresztő vakolat legyen az. Mivel hasonlóan a hungarocell vs. gyapot logika miatt ezúttal sem szeretnénk egy műanyaggal bezárni a falat.

Vályogfal hőszigetelése

Komplex felmérés

A rossz hőszigetelés ablakon kidobott pénz és elpocsékolt energia

Te vajon mennyit spórolnál vele?

A rossz hőszigetelés ablakon kidobott pénz és elpocsékolt energia

Fektess be idén és fordítsd a megtakarított összeget szabadon másra jövőre! Ha te is feleslegesen fűtöd az utcát, az egyszerre káros a környezetre és a pénztárcádra is. Segítünk felmérni a helyzetet: kiszámoljuk, hogy mekkora befektetéssel nagyjából milyen rezsi számla megtakarítást érhetsz el, azaz megtérül-e a befektetés és milyen időtávon.

Hőszigetelő anyagok típusai, előnyök és hátrányok

Nézz szét ablak kínálatunkban

Prémium Alumínium Ablak

A Prémium alumínium ablakok és erkélyajtók jó hőszigetelésű elegáns nyílászárók, és nagy méretben is kivitelezhetők. A nagy üvegek biztosítják a szép kilátást az ablakon. Azokhoz az igényes családi házakhoz ajánljuk, ahol az extrém nagy méretű ablakokra vagy erkélyajtókra van szükség, kiemelkedően jó hőszigeteléssel.

Alumínium Ablak

Prémium Alumínium Ablak

Exclusive Alumínium Ablak

Az Exkluzív alumínium ablakok és erkélyajtók kiváló megoldást adnak az igényesek számára. Kiváló hőszigetelésű, letisztult formavilágú nyílászárók, melyek rendkívül nagy méretben készíthetők. Csúcskategóriás házakhoz javasoljuk.

Alumínium Ablak

Exclusive Alumínium Ablak

Basic Alumínium Ablak

A Basic alumínium ablakok és erkélyajtók szinte minden aspektusban jobbak, mint a műanyag ablakok. Elsősorban közintézményekhez, társasházakhoz ajánljuk, ahol fontos a tartósság, és a modern megjelenés.

Alumínium Ablak

Basic Alumínium Ablak

Kubus Ablak

Kiváló választás az extra kivitelű családi házakhoz, illetve olyan ingatlanokhoz, ahol a kinézet is kifejezetten. Rengeteg innovációt tartalmaz, ami ma a piacon elérhető.

Műanyag Ablak

Kubus Ablak

Linear Ablak

Ideális választás új építésú ingatlanokhoz, felújításhoz egyaránt. Egészen kiváló hőszigetelési tulajdonságait bizonyítja, hogy az ablak háromrétegű üveggel MEGFELEL a PASSZÍV HÁZ elvárásoknak! Kétrétegű üveg esetén pedig bőven megfelel az új építésű ingatlanokra vonatkozó szabályoknak, mivel az ablak Uw értéke 1.1 W/m2K.

Műanyag Ablak

Linear Ablak

M-9000 Plusz Ablak

Ezek az ablakok és erkélyajtók a kiváló M-9000 továbbfejlesztett változata. Az innovatív ütközőtömítés betörésbiztonságilag fontos, mert a leggyakoribb betörési módszer ellen hatékonyan véd. Az M-9000 plusz nyílászárók betörésbiztonsági szintje kifejezetten magas, akár RC3 is elérhető.

Műanyag Ablak

M-9000 Plusz Ablak

M-9000 Ablak

Az M-9000 egy ideális választás igényes, új építésű családi házakhoz, lakásokhoz. Kiemelkedő hőszigetelési képessége megközelíti a passzív ház értéket, extra hőszigetelő üveggel pedig lényegesen az Uw=0,85 érték fölött van.

Műanyag Ablak

M-9000 Ablak

M-OC Ablak

Az M-OC ablak és erkélyajtóegy kiváló opció lakás felújításához, új építésű társasházakhoz, és átlagos családi házakhoz egyaránt.

Műanyag Ablak

M-OC Ablak

M-ECO Ablak

Az M-ECO ablak és erkélyajtó tökéletes egy átlagos ingatlanhoz. Azok számára ajánljuk, akik az ablakcserét kedvező árú, de minőségi alkatrészekből készült ablakokkal akarják kivitelezni.

Műanyag Ablak

M-ECO Ablak

Nézz szét ajtó kínálatunkban

Sarokra Illesztett Emelő-Toló Ajtó

A sarokoszlop nélküli emelő-toló ajtó egy prémium minőségű, kifejezetten esztétikus ajtó! Műszaki paraméterek tekintetében megegyezik az alumínium emelő-toló ajtóval, de ez a tolóajtó a helység sarkához illeszkedik, hogy a belső és külső teret egybe lehessen nyitni..

Alumínium Tolóajtó

Sarokra Illesztett Emelő-Toló Ajtó

Alumínium Télikert

Azoknak ajánljuk, akik olyan fedett helységet szeretnének kialakítani, ami kifejezetten szépen összekapcsolja a kertet vagy az udvart az ingatlanukkal. Kör alakban üveges kivitelben is el tudjuk készíteni, vagy egyszerűen fedett teraszként is funkcionálhat.

Egyedi Ajtó

Alumínium Télikert

Exclusive Alumínium Bejárati Ajtó

Műszaki tulajdonságait úgy állítottuk össze, hogy a legigényesebb ízlésű vásárlóinkat is lenyűgözzük. Az olyan technikai megoldások, mint a kívül-belül rejtett szárny, a rejtett pánt, vagy a kimondottan szép tolópajzs csak ízelítő a sok extra tulajdonság közül, amit az ajtó alapból tud. Az üveg felületű ajtószárny különlegesen fényes felületet biztosít, és ezzel együtt egyedülállóan elegáns is.

Alumínium Bejárati Ajtó

Exclusive Alumínium Bejárati Ajtó

Prémium Bejárati Ajtó

A Prémium alumínium bejárati ajtó az ideális választás a letisztult, modern stílusú házakhoz és lakásokhoz. A külső oldalon rejtett szárny szerű alumínium ajtó elengedhetetlen része egy modern otthonnak. Ez a termék már majdhogynem luxus kategória, szigetelés és biztonság tekintetében. Amennyiben néhány műszaki extrát nélkülözni tud a vásárló (például ujjlenyomat olvasó), akkor a Prémium ajtó egy kitűnő opció, árfekvése szintén nagyon kedvező.

Alumínium Bejárati Ajtó

Prémium Bejárati Ajtó

Harmónika Ajtó

A harmónika ajtó egy kiváló megoldás az ingatlan belső és külső tereinek össze nyitására. Nyitott állapotban az összetolt szegmensek kicsi a helyigényük, ezért kifejezetten ajánljuk igényes családi házakhoz, illetve nagyobb, vendéglátásra alkalmas terek kialakítására. A keret első ránézésre tűnő szélessége meglepően kicsi a valóságban.

Egyedi Ajtó

Harmónika Ajtó

Emelő-Toló Ajtó

A nagy üvegfelületek a trendi családi házak egyik sajátossága. Az alumínium emelő-toló ajtó méretben, betörésbiztonságban és a megjelenésben is jobb egy PVC profilból készült ajtónál. Stabilitását kiválóan mutatja, hogy akár 440 kg-os szárnysúly is kivitelezhető, ami lehetővé teszi a luxus kategóriás, XXL méretű üvegek berakását is.

Alumínium Tolóajtó

Emelő-Toló Ajtó

M-9000 Emelő-Toló Ajtó

Hatalmas üvegfelületeket lehet vele létrehozni, amik ráadásul könnyen nyithatók, így a terasz, vagy az udvar egy részt képezhet a nappalival, az alig észrevehető, akadálymentes küszöbnek köszönhetően. ‍Ugynezen nagy méret miatt kiváló kilátást is biztosít.

PVC Tolóajtó

M-9000 Emelő-Toló Ajtó

Smoovio Tolóajtó

A Smoovio az eddig elérhető tolóajtók továbbfejlesztett változata, egy idális tömítettségű tolóajtó, ami szélviharos időben is tökéletes társ, és megtartja a légtömörséget. A méltán népszerű emelő-toló ajtók egy továbbfejlesztett változata, melynél a szorító záródás révén a körbefutó tömítések már tökéletes tömítést nyújtanak.

PVC Tolóajtó

Smoovio Tolóajtó

Toló-Bukó Ajtó

A toló-bukó ajtó kellemes, és egyszerű működtetésű, kiemelt előnye, hogy a tömítettsége / vízzáró képessége kifogástalan. A PVC profilját tekintve készülhet az M-OC rendszerből, vagy a fokozott hőszigetelésű M-9000 profilból is.

PVC Tolóajtó

Toló-Bukó Ajtó

M-9000 Bejárati Ajtó

Az M-9000 műanyag bejárati ajtó ideális választás modern, új családi házakhoz, lakásokhoz. Legfőbb tulajdonsága a kiváló hőszigetelés és a jó tömítettség.

PVC Bejárati Ajtó

M-9000 Bejárati Ajtó

M-OC Bejárati Ajtó

Az M-OC műanyag bejárati ajtó rengeteg különböző kivitelben elérhető. Klasszikus kinézethez a fadekort, modern stílusú ingatlanhoz pedig a divatos antracit szürke színt ajánljuk, esetleg az különleges acrylcolor bevonattal.

PVC Bejárati Ajtó

M-OC Bejárati Ajtó

M-ECO Bejárati Ajtó

Az M-ECO műanyag bejárati ajtó az egyik legnépszerűbb ajtó Magyarországon. Minőségi német alapanyagokból készül kiváló ár/érték aránnyal. A belépő kategóriás bejárati ajtóknál kiemelkedő műszaki tartalommal rendelkezik.

PVC Bejárati Ajtó

M-ECO Bejárati Ajtó

Speciális szigetelési területek

A padló utólagos hőszigetelése a legdrágább hőszigetelési eljárás, mivel a legtöbb esetben egy rendkívül bonyolult műveletről van szó, ami magában foglalja a meglévő padló fölverését, talaj kitermelést, rétegrendezést, stb. Nagyon ritka esetekben fordul csak elő, hogy a meglévő padlóra kerül a hőszigetelő réteg, majd az új aljzatbeton. Ennek oka, hogy ily módon megemelkedik a ház szintje.

A szigetelő munkafolyamat lépései:

 • a meglévő padló fölverése
 • a beton alatt lévő talaj kitermelése
 • a talaj ismételt rétegrendezése
 • szerelőbeton
 • vízszigetelés
 • hőszigetelés
 • aljzatbeton

Családi házak beépített tetőtere esetén akár a szarufák közét is szükséges lehet hőszigetelni. Általában a szarufák közötti 15 cm-es hőszigetelésen felül még 10 centiméter, azaz összesen 25 centiméteres hőszigetelés javasolt.

Ha készen vagyunk a homlokzati hőszigeteléssel, a lábazatra is fontos figyelmet fordítani.  Nemcsak régi házaknál, hanem új építésű, jól hőszigetelő, modern falazóblokkok esetében is szükséges a lábazat szigetelése.

A homlokzati szigetelés után lábazatszigetelés nélkül a fal és a lábazat csatlakozásánál a hőhíd is erőteljesebben fog jelentkezni. A csupasz betonfelület nagyon erős hőhidat jelent, s minél jobban hőszigetelt a fal, annál rosszabb lesz a lábazati részen a helyzet.

Számíthatunk a nedvesség lecsapódására, penészesedésre, ami akár a padlóburkolatot is roncsolhatja. Az EPS szigetelést nem lábazatra találták ki. A felverődő csapadék, fagyhatás, fokozott mechanikai igénybevétel miatt könnyen elvizesedhet, megsérülhet.


Az extrudált polisztirol hab lemez (XPS polisztirol) zárt cellaszerkezetű anyag, vízfelvétele gyakorlatilag nulla, így kiváló hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik, kiváló mechanikai tulajdonságai sem változnak.

A zártcellás XPS polisztirol nedves felületeken is megtartja hőszigetelő képességét. Az XPS szigetelő lemezeket nagy nyomási terhelhetőség és a nedvességgel szembeni ellenállás jellemzi, ezért kitűnően alkalmasak pince-, és lábazat-szigetelésére.  A vízszigetelést érő mechanikus károsodások ellen is védelmet nyújtanak.

A lábazati hőszigetelő rendszer kivitelezése hasonlóan történik, mint az EPS lapos eljárás. 

Gyakran ismételt kérdések

Miért fontos a megfelelő hőszigetelés?

Mitől függ a hőszigetelés ára?

Milyen márkákat használunk a hőszigetelő rendszerek kiépítése során?

Van-e lehetőség betonfal szigetelésére?