Az akril kád jellemzői, előnyei és alternatívái

Az akril kád jellemzői, előnyei és alternatívái

Éppen kád vásárlás előtt állsz és mérlegeled a különböző lehetőségeidet? Ha az akril kád felé billen a mérce, ezen belül is érdemes tudakozódni a részletekről. Bátran képzeld magad elé az álom fürdőszobádat, és az igényeidet, majd ezeket átgondolva válaszd ki a legjobb megoldást. A cikkben megtalálod a különböző kád típusokat, ezen belül pedig részletes leírást találsz az akril kádról. Ha pedig döntöttél, vagy további kérdéseid maradtak, keress minket bátran.

Kád vásárlási útmutató

A fürdőkád kiválasztásakor a legjobb, ha utánanézel a rendelkezésre álló lehetőségeknek, mivel számos stílus közül választhatsz. Fontold meg, milyen funkciókat szeretnél, például könnyű tisztíthatóságot vagy biztonsági tartozékokat. A fürdőkádakat különböző szempontok szerint lehet csoportosítani.

  • Az akril kádak műanyag és akrilgyanta keverékéből készülnek, így erősek, szilárdak és tartósak. Fényes felületük jól tartja a hőt és könnyen tisztítható. Ezeknek a kádaknak a vastagsága jellemzően 4-6 mm.
  • A lemezes kádak viszont zománcozott acélból készülnek, ami szilárdabbá, de nehezebbé is teszi őket. Cseréjük nehézkes lehet, és ha a zománcréteg eltörik, az acél rozsdásodni kezd.
  • Az öntöttvas kádak nehezek és masszívak, de dekoratív kialakításuk miatt ismét népszerűvé váltak.
  • A mesterséges márvány kádak sima felülettel rendelkeznek, de nem olyan hőállóak, mint az akril. Változatos formájuk miatt népszerűek.
  • Egykor elterjedt volt a rézötvözet vagy bádog kád, ma már csak a rézötvözet vagy annak utánzata található a dizájner fürdőszobákban.

Mi is az akril fürdőkád?

Az akril egy olyan anyag, ami hő hatására lágyul. Ebből adódik, hogy könnyen formázható, és emellett könnyű anyag is. Könnyen felmelegednek, és tovább tartják a hőt, mint a fém kádak. Egyes gyártók azonban olcsóbb ABS akrilt használnak, amely nem olyan tartós, és idővel megrepedhet. Javasoljuk, hogy a nagyobb stabilitás érdekében 3-6 mm kopófelületű, üvegszállal megerősített, 100%-os szaniter akril kádakat válassz. Nehéz lehet megkülönböztetni a két akriltípust, ezért vásárlás előtt ajánlatos a kád peremének vastagságát és rétegeit megvizsgálni. Javasoljuk továbbá, hogy válassz egy ismert gyártó garanciális termékei közül, és a tartós használat érdekében a gyártó utasításai szerint telepítsd.

Az akril kádak magasfényű felülettel rendelkeznek, amely szilárd, antibakteriális és könnyen tisztítható. Magas fokú kényelmet biztosítanak azáltal, hogy fenntartják a meleg víz hőmérsékletét és kellemes tapintásúak.

Az akril kád milyen típusai léteznek?

Az akril kádak népszerűek szépségük és tartósságuk miatt. Megbízható helyről vásárolva sok évig kitartanak. Különböző kivitelben kaphatók, például egyenes, sarok és szabadon álló kivitelben. Két módszerrel, extrudálással és fröccsöntéssel készülnek, az utóbbi drágább, de tartósabb is. Az akril sokoldalú anyag, amelyből különböző méretű és kivitelű kádak készíthetők. Kétféle akril létezik: 100% egészségügyi akril és ABS akril. Ez utóbbi nem ajánlott, mivel vékony rétegű és törékenyebb.

Alak szerint: sarok fürdőkád, egyenes vagy szögletes kádak, egyedi fürdőkádak akrilból

A fürdőkád alakját és elhelyezését tekintve is nagy választék áll előttünk, emiatt az alapos tervezés elengedhetetlen a fürdőszoba felújításnál.

Elhelyezkedésük alapján beszélhetünk sarokba vagy fal mellé beépíthető kádakról, illetve süllyesztett vagy szabadon álló típusokról. Méret szerint is megkülönböztethetjük a kádakat: kis fürdőszobákba ideális ülő kádak, valamint a hagyományos kádak (általában két méret közül választhatunk). Emellett a különféle felszereltség, luxus funkciók szerint is megkülönböztethetjük a kádakat (plédául hidromasszázs), vagy beszélhetünk fogyatékkal élők igényeihez kialakított berendezésről.

  • Az egyenes akril kádak olyan egyedi funkciókat kínálnak, mint a fejpárnák, a könyöktámasz, a csaptelep és az ergonomikus kialakítás. Különböző hosszúságú és szélességűek, és olyan lehetőségeket kínálnak, mint a krómozott kapaszkodók, színterápiás és hidromasszázs rendszerek.
  • Az akril sarokkádak nagyobbak és helytakarékosak, tökéletesek a modern fürdőszobákba. Elegendő helyet biztosítanak két személy számára, és olyan extrákkal testre szabhatók, mint a fejpárnák, színterápia vagy masszázsrendszer.
  • A speciális akril kádak szabadon álló, többszemélyes vagy kerek, félkör alakú és beépíthető opciókat tartalmaznak. A választék hatalmas, bármilyen fürdőszobai stílushoz és elrendezéshez alkalmas. Kiválasztáskor ügyelj az anyag minőségére és tulajdonságaira.

Érdemes szakszerűen felmérni a fürdőszoba adottságait, és ennek megfelelően tervezni a kád beépítését és a fürdőszoba felújítás további lépéseit.

Térburkolás Cegléd: mi az 5 leggyakoribb térkövezés hiba és hogyan kerülhetők el

Beosztás

Kőműves mester

Kőművesként dolgozom már több mint 25 éve. Kőműves és hidegburkolóként végeztem a szakiskolát, és azóta is ebben dolgozom. Az építőiparral kapcsolatban már minden területen megfordultam, semmi sem idegen számomra, a festéstől a villanyszerelésen át egészen a tervrajzolásig mindent csináltam már. Körülbelül 20 éve vezetek embereket. Egy időben több mint 30 építő brigádért voltam felelős.