Járda vagy kocsibeálló házilag? Segítünk benne, hogy mik az udvar betonozás lépései és a helyes beton keverési arány

Járda vagy kocsibeálló házilag? Segítünk benne, hogy mik az udvar betonozás lépései és a helyes beton keverési arány

Ha valaki már többször betonozott, annak a betonozás nem jelent gondot. Némi gyakorlattal te is össze fogod tudni a három szükséges alapanyagot, a cementet a sódet és a vizet. Ugyanakkor, hogy évtizedekig tartó betont készíts, pontosan ismerned kell a keverési arányokat. Továbbá vannak egyéb trükkök, amiket érdemes alkalmazni. Egy családi ház körül gyakran felmerül a betonozás szükségessége, akár az udvart vagy a kocsibejárót, esetleg a külső járdát kell elkészíteni, akár a kertben állítanánk oszlopokat, stb. A legegyszerűbb megoldás, ha kőművest hívsz, de magad is nekiláthatsz a beton elkészítéséhez. Leginkább akkor érdemes az előbbiben gondolkodni és szakszerű segítséget kérni, ha nagyobb terület betonozásáról van szó, vagy például aljzatbetonozásról, térkövezésről. A családból is segíthet valaki, de biztosan kötélnek áll majd egy jó barát is, egy jövőbeni hasonló baráti szívességért cserébe.

Mire van szükség a beton elkészítéséhez?

A beton elkészítéséhez cement, sóder és víz szükséges. Emellett a beton megerősítésére a beton jellegétől függően betonvasakat vagy pedig betonhálót érdemes használni megfelelő vastagságban. Ezzel a megerősítéssel a beton repedésmentes lesz.

A hosszútávú, jó minőségű beton elkészítéséhez fontos, hogy megfelelő minőségű alkotórészeket használjunk, amiről a cikk későbbi részében lesz szó. Emellett a cement-sóder arány pontos betartása is lényeges a jó minőségű beton elkészítéséhez. A betont összeragasztó cement 25 kg-os zsákokban, a sóder pedig ömlesztve vásárolható meg. Vizet a kerti csapból engedünk a betonozáshoz.

A beton összetétele: mennyi cement szükséges 1 m 3 betonhoz?

Az összetevők aránya nagyon fontos a beton minőségét illetően. A beton összetétele nagymértékben befolyásolja azt, hogy milyen szilárdságú lesz. Az összetevők arányát általában csak átlagmennyiségekkel lehet megadni. Alapvetően 1 m3 beton összetétele a következő arányú és mennyiségű alkotórészekből áll össze:

  • cement kb. 300 kg
  • sóder kb. 1800 kg
  • víz kb. 180 liter

Mivel, hol, és milyen keverési arányban készítsünk betont házilag?

A beton elkészítéséhez a cement, sóder és víz aránya a meghatározó. Az arányokat általában a cementhez viszonyítjuk, tehát ha egy egység cementet veszünk alapul, ahhoz körülbelül harmadannyi víz, és háromszor annyi sóder kell. A víz adagolását legtöbbször szemre végezzük, de ha pontosak akarunk lenni, akkor 1 kg cementhez 0.25 liter vizet kell adni. A beton összeállítását betonkeverővel, vagy kézzel lehet elvégezni, de kiöntéskor vigyázni kell a szétosztályozódás (a nagyobb és nehezebb darabok a talicskában maradnak, és csak a hígabb részt öntjük ki, ami könnyen szétterül) elkerülésére, hogy az eredmény stabil legyen.

Mi az Estrich beton és miért jó?

Az estrich beton egy olyan betonréteg, ami a hőszigetelő réteg felett és a burkolat alatt helyezkedik el. Az estrich beton elkészítéséhez 0,4-0,8 osztályozott kavicsot, cementet és folyékony hagyományos vegyszert használunk, ami költségkímélő megoldás. Az esztrich beton alkalmazása gazdaságos, ráadásul gyorsan alkalmazható családi házakban, lakásokban, irodákban, közintézményekben stb. Lézeres szintezőkkel érjük el a pontos magasságokat, ami a kivitelezésnél nagyon fontos. Törekszünk a legjobb minőségre, amit a glettelt felület biztosít. Az összetevőket Turbosol estrich pumpával összekeverve egyforma sűrűségű betont kapunk, amit gumitömlő segítségével juttatunk a ház bármely pontjára. Főbb előnyei:

  • Az estrich betonnak jó teherelosztó és aljzatkiegyenlítő szerepe is van.
  • Hő- és hangszigetelő képességgel is rendelkezik. Az ipari padló kivitelezés lehetővé teszi a hőszigetelő és hangszigetelő használatát.

A járda és a kocsifelhajtó betonozásának előkészítése, avagy az udvar betonozás lépései

Az első lépés a járdaépítés előtt az, hogy megtervezzük a járda célját és funkcióját. A járda célja lehet saját használatra (pl. udvari járófelület), saját és közforgalomra (pl. kerítés melletti járda), közforgalomra (pl. közút melletti járda) vagy közös járda és kerékpárút. Minden esetben más kialakítást igényel. Ha a járda közterületen van és mások is használhatják, akkor szabványos kialakításúnak kell lennie, engedélyezve és megtervezve. Ha a járda magánterületen van és csak házi használatra készül, akkor egyszerűbb kialakítást lehet választani, de a lakók és látogatók biztonságára minden esetben gondolnunk kell. Ha a járdát egyben kapubejáróként is használni fogjuk, akkor a járműterhelést is figyelembe kell venni.

Röviden az alábbi lépésekkel kell tervezni:

  • Előkészület: alapásás, zsaluzás, kavicságy a kocsifelhajtónál.
  • Betonozás: bekevert betont elteríteni, egyenesre húzni, egyengetni.
  • Utólagos kezelés: betont nedvesen tartani, védeni az esőtől, széltől és napsütéstől. Zsaluk és keresztzsaluk eltávolítása után 2 hétig rendszeres locsolás, 4 hétig kevés terhelés.

Az alapozás elengedhetetlen része a járda és a kocsifelhajtó betonozásának. A járda esetében 10 centiméter mélységű alap elég, míg a kocsifelhajtónál 20-25 centimétert javasolt. A járdánál a megtisztított földre terítjük a betont, míg a kocsifelhajtónál kavicságyat terítünk és ledöngöljük, hogy masszívabb alapot kapjon. A jó kőműves szakember a zsaluzásról is gondoskodik, direkt erre a célra készült anyagot használhatunk. A beton elterítése után fontos a kezelése, ne hagyjuk kiszáradni, és védjük a közvetlen esőtől, széltől és napsütéstől. A kötés után 2 hétig rendszeresen locsolni kell, és 4 hétig érdemes megkímélni a túl nagy terheléstől.

Ha inkább egy szakembert bíznál meg

Sokan sokfélék vagyunk, van aki szeret barkácsolni és a ház körül ügyködni és megvannak a szükséges szerszámai, gépei is az ehhez hasonló munkálatokhoz. Van aki pedig inkább nem szereti bepiszkítani a kezét vagy éppen ideje nincs rá, hogy maga vágjon bele a betonozásba, vagy attól tart, hogy a végeredmény nem lesz szép és tartós. Ez csak természetes, és erre itt vagyunk mi, az évtizedes szakértelmünkkel gyorsan és zökkenőmentesen elvégezzük neked a munkát, te pedig koncentrálhatsz az egyéb fontos teendőidre. Keress meg minket bátran és kérj árajánlatot, illetve olvass tovább téglaépítés témában is.

Térburkolás Cegléd: mi az 5 leggyakoribb térkövezés hiba és hogyan kerülhetők el

Beosztás

Irodai Adminisztrátor

Mások - főképp a családom - állítása szerint már-már rigolyásan alapos és rendezett vagyok. Ezt én is így érzem, és ez az adminisztratív feladatok esetében kifejezetten hasznos. Én vagyok felelős a Sáfár Bau céges háttérfolyamataiért, hogy minden átláthatóan, rendezetten és zökkenőmentesen mehessen. A szakmai tudást is nagyon fontosnak tartom, ezért 2 éve elvégeztem egy burkoló képzést, amiben ha időm engedi dolgozom. Szeretek burkolni, és örülök, hogy a csapat tagja vagyok.