Kültéri burkolás: A terasz burkolás alapszabályai és tipikus hibák, melyekre érdemes felkészülni

Kültéri burkolás: A terasz burkolás alapszabályai és tipikus hibák, melyekre érdemes felkészülni

Kültéri burkolás esetén, mint például teraszok, kerti pihenő vagy lépcsők, nem elég csak a trendi, esztétikus burkolatok kiválasztása. Időjárásálló anyagokat kell használnunk, hogy biztosítsuk a burkolat tartósságát. A megfelelő alapelkészítés, fagyálló csempék és ragasztók, vízálló és vízzáró fugázás, valamint vízszigetelés szükséges. A terasz burkolás ideális időszaka tavasz vagy ősz, a burkolást tapasztalt szakemberrel érdemes elvégezni, hogy hosszú évekig elégedett legyél az eredménnyel.

Milyen évszakban optimális a terasz burkolása?

A terasz burkolásának ideális időszaka a tavasz vagy az ősz, amikor a hőmérséklet általában 5-20 fok között mozog. Ebben az időszakban a burkoló anyagok jól viselik a külső hatásokat és az alapot is optimálisabb időjárási körülmények között lehet elkészíteni. A nyári hónapokban a magas hőmérséklet és a napfény hatására a burkoló anyagok száradási ideje megnőhet, ami késleltetheti a burkolás befejezését. A téli időszakban pedig a hideg és az esős időjárás miatt nehéz a burkolást elvégezni és a burkoló anyagok is nehezebben viselik a hideget. Mindezek miatt az ideális időszak a tavasz vagy az ősz.

Mire figyeljünk az anyagok kiválasztásánál és beszerzésénél

Az anyagok kiválasztásánál és beszerzésénél elsősorban a burkolat időjárásállóságára kell figyelni. Kültéri burkolás esetén fontos, hogy az anyagok fagyállóak legyenek, hogy ne sérüljenek a hideg időjárás miatt. Emellett a napsütés és az eső, illetve egyéb csapadék hatásainak is ellenállóaknak kell lenniük. A szegélyeknél és a fugáknál pedig vízálló és vízzáró anyagokat kell használni, hogy megakadályozzák a csapadékvíz behatolását az aljzat alá.

A burkoló anyagok tágulási képességét is figyelembe kell venni, hogy a burkolat képes legyen követni az aljzat mozgásait, és ne repedjen. A burkolat színe és mintázata is fontos szempont lehet, hogy illeszkedjen a környezethez és a lakótér stílusához.

A beszerzés során minőségi anyagokat érdemes választani, megbízható forrásból, hogy a burkolat hosszú évekig tartós maradjon. Burkoló szakember segítségét is érdemes kérni az anyagok kiválasztásában és beszerzésében, hogy biztosak legyünk abban, hogy minden szempontot figyelembe vettünk. Ebben (is) szívesen állunk kedves ügyfeleink rendelkezésére, amennyiben igénybe veszik a burkolási szolgáltatásainkat.

Terasz burkolás menete – Előkészítés

A terasz burkolás előkészítésének első lépése az aljzat elkészítése. Ha az aljzat régi burkolatot tartalmaz, azt el kell távolítani, hogy a burkolat alapja sima és szilárd legyen. Az aljzatot általában betonozással kell elkészíteni, hogy megfelelő stabilitást és tartósságot biztosítson a burkolat számára.

Az aljzatot alaposan meg kell tisztítani, hogy eltávolítsuk róla a portot és a szennyeződéseket. Az aljzatot locsolni kell, hogy megfelelően átnedvesedjen, ami elősegíti a tapadóhíd felvitelét. A tapadóhíd segít a burkolat ragasztójának jobb tapadásában. Az aljzatban dilatációs (tágulási) hézagokat is ki kell alakítani, hogy a burkolat képes legyen követni az aljzat mozgásait, és ne repedjen. A terasz burkolás előkészítése során fontos, hogy az aljzatot alaposan és szakszerűen készítsük el, hogy a burkolat hosszú évekig tartós maradjon. Kérd szakembereink árajánlatát, szívesen állunk rendelkezésedre.

A terasz burkolás 7 tipikus hibája, rossz burkolási technika miatt

1. Egyenetlen a terasz, és elmarad a kiegyenlítés

Az egyenetlenség az első hiba, amelyekkel a burkolás során találkozhatunk. Az egyenetlenségek miatt a burkolólapok nem fekszenek simán a felületen, ami rugalmas ragasztó használata esetén károsíthatja a burkolatot, és annak vízzáróságát is. Ezen felül egyenetlen felület esetén a víz sem fog lefolyni a teraszól. A megoldás egyszerű: burkolás előtt mindenképpen végezzük el a szintezést.

2. A megfelelő lejtés a terasz aljzatához min. 1,5%

A terasz burkolatának legalább 1,5%-os lejtést szükséges kialakítani, hogy az esővíz automatikusan távozzon a felületéről. Ha ez a lejtés hiányzik, akkor a víz beszivárog a burkolatba, megfagy, emiatt pedig szétfagynak, eltörnek a burkolólapok. A megfelelő csapadékelvezetés biztosítása érdekében fontos, hogy az aljzatot legalább 1,5%-os lejtéssel alakítsuk ki. Rusztikus burkolólapoknál ennél is nagyobb lejtésre van szükség, minimum 2% lejtésre. A megfelelő lejtés kialakítása által elkerülhetjük a burkolat károsodását, és azt, hogy már a következő évben újra neki kelljen látnunk a terasz felújításának.

3. Nem megfelelő típusú vagy minőségű segédanyagok használata

A rosszul megválasztott, nem megfelelő minőségű, vagy beltérre szánt segédanyagok alkalmazása egy hiba a terasz burkolás során, mert ezek az anyagok nem rendelkeznek a megfelelő tulajdonságokkal, hogy ellenálljanak az időjárás viszontagságainak, így könnyen károsodhatnak, ami a burkolat funkcionalitását és szépségét is befolyásolhatja. A következmények lehetnek a burkolat gyorsabban való elhasználódása, a vízáteresztő képesség hiánya, és a burkolat megrepedezése. Ilyen például a rossz csemperagasztó választása, ami nem kültérre alkalmas, nem rugalmas, olcsó csemperagasztó. Hőingás esetén azonban az anyag (járólap) tágul és összehúzódik, egy rugalmatlan ragasztóanyag viszont nem tudja ezt a fajta mozgást lekövetni, és elengedi a járólapokat.

4. Túl keskeny fuga használata

Általános szabály, hogy kültéren nem lehet fuga nélkül vagy minimális, 2 mm alatti szélességű fugát képezni. Figyelembe kell venni ugyanis a burkolólapok hőtágulását és -zsugorodását a hőmérséklet változásának függvényében. Gondold csak végig, melegben a kültéri burkoló lapok kitágulnak, hidegben pedig zsugorodnak. A burkolás technika megoldása erre a jelenségre a burkolatragasztó és a fuga, amik ezt a mozgást kiegyenlítik. Amire természetes módon csak akkor képesek ezek az anyagok, ha kellő mennyiségben használták őket a terasz burkolás során.

5. A dilatáció kialakítása

A dilatációs rés kialakítása a burkolat és az aljzat mozgásának kiegyenlítésére szolgál. Az aljzat, amely a burkolatot hordozza, is ki van téve a hőingadozásoknak. Ennek megfelelően a betontáblák kialakításánál, és azokon a helyeken, ahol a terasz beton falakkal találkozik, egy szakszerű 1cm-es rést kell hagyunk. Ez biztosítja a burkolat tágulását és az aljzat mozgását. Ez a rést dilatációs résnek nevezzük, és elengedhetetlen a terasz burkolat tartósságának biztosításához.

6. A terasz beton aljzatának vízszigetelése elmarad

A terasz vízszigetelésére még akkor is szükség van, ha megfelelő lejtési szöget alakítottunk ki az esővíz azonnali elvezetésére. A víz ugyanis sosem távozik 100%-ban, és a terasz alatt található helyiségekbe is beszivároghat. Ezt pedig senki sem szeretné. Szerencsére azonban szakszerű kivitelezés, és vízszigetelés mellett a beázás könnyen elkerülhető, teraszunk pedig hosszú távon képes lesz ellenállni az időjárás viszontagságainak.

7. A terasz fuga rendszeres állapot ellenőrzésére van szükség

Fontos, hogy legalább évente kétszer ellenőrizd az elkészült teraszod fugáit. A terasz burkolatának vízzáróságát a fuga biztosítja, és ha a fuga reped, a víz könnyen beszivároghat és megfagyva károsíthatja a burkolólapokat. Ha viszont időben kijavítjuk a fuga állapotát és a kisebb repedéseket, megakadályozhatjuk a károk növekedését.

Zárszó

A sikeres kültéri burkolás alapja az időjárásálló anyagok használata, megfelelő alapelkészítés, és a vízszigetelés gondos megtervezése. Tavasz és ősz a legideálisabb időszak a terasz burkolására, mivel ezekben az időszakokban a hőmérsékleti viszonyok kedvezőek az anyagok száradásához. A minőségi eredmény érdekében érdemes tapasztalt szakemberre bízni a munkát. Blogunkon további hasznos tippeket talál a térburkolási hibák elkerüléséről.

Térburkolás Cegléd: mi az 5 leggyakoribb térkövezés hiba és hogyan kerülhetők el

Beosztás

Irodai Adminisztrátor

Mások - főképp a családom - állítása szerint már-már rigolyásan alapos és rendezett vagyok. Ezt én is így érzem, és ez az adminisztratív feladatok esetében kifejezetten hasznos. Én vagyok felelős a Sáfár Bau céges háttérfolyamataiért, hogy minden átláthatóan, rendezetten és zökkenőmentesen mehessen. A szakmai tudást is nagyon fontosnak tartom, ezért 2 éve elvégeztem egy burkoló képzést, amiben ha időm engedi dolgozom. Szeretek burkolni, és örülök, hogy a csapat tagja vagyok.