Lakásfelújítás állami támogatással Cegléd régióban: mik a feltételek?

Lakásfelújítás állami támogatással Cegléd régióban: mik a feltételek?

Az állami támogatással még olcsóbbá válhat a lakásfelújítás. A felújítási árak 58 000 és 65 000 forint között mozognak négyzetméterenként, bizonyos kedvezmények és támogatások mellett.

CSOK, Falusi CSOK, Babaváró hitel és támogatás, ÁFA visszatérítés, Lakásfelújítási támogatás, Zöld Hitel, CSOK hitel:

Ezek a kifejezések ismerősen hangzanak mindenkinek, akinek gyermeke van. A milliós nagyságrendű vissza nem térítendő támogatások sok Cegléd környéki családot motiválnak a munkálatok megkezdésére 2024-ben. Aki felújít, akár 3 millió forintot is kaphat az államtól: Lakásreform-támogatást.

Ki igényelheti a lakásfelújítási támogatást?

A támogatást házas, egyedülálló vagy elvált személyek egyaránt kaphatják, de fontos, hogy legalább egy 25 év alatti gyermekük együtt éljen Önökkel. Magyarországon társadalombiztosítással kell rendelkeznie, és nem lehet lejárt köztartozása. A köztisztviselők, azaz a közalkalmazottak mentesülnek. Házastárssal vagy élettárssal együtt is lehet pályázni.

A rendeletet 2021. szeptember 29-én a következőképpen módosították:

Az ilyen felfüggesztési időszak nem számít bele a teljesítendő egyéves jogosultsági időszakába. A 6. §-ban felsorolt tevékenységek köre a rendeletben foglaltak pontosításra kerültek.

A kérelmezőnek, illetve közös kérelem esetén házastársának vagy élettársának nem lehet olyan köztartozása, amely nem felel meg a 465/2017. sz. rendelet 22. cikke (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott követelményeknek. Hmm. (XII. 28.) Korm. rendelet az államkincstárnál nyilvántartott adóigazgatási eljárások részletes szabályairól.

Ezen túlmenően cselekvőképtelennek minősül az a személy, aki a súlyosan fogyatékos személyek közlekedési szolgáltatásairól szóló kormányrendelet alapján mozgáskorlátozottnak vagy egyéb fogyatékossággal élőnek minősül.

Ha az egyik szülő meghal, és a másik túlélő szülő nem felel meg a (3) vagy (5) bekezdés szerinti követelményeknek, a túlélő szülő Ön továbbra is igényelhet ellátást egyedülálló szülőként. A támogatás igénylésének időpontja, feltéve, hogy az egyéb feltételek teljesülnek.

Mennyi lakásfelújítási támogatást kaphatok?

A Magyar Államkincstár a felújítási, korszerűsítési munkákról kiállított és kifizetett számlák értékének 50%-át, legfeljebb 3 millió forintot utal át a pályázó bankszámlájára. Sokak számára vonzó lehetőség ez, így Szolnok, Albertirsa, Törtel és Cegléd településeken számos család igényelte már a támogatást. Fontos azonban, hogy az otthonfelújítási támogatás összege tartalmazhatja az anyagköltség és a vállalkozói díj 50-50%-át is. A Bankmonitor szakértői szerint ez azt jelenti, hogy két dologra van szükség ahhoz, hogy a támogatást teljes mértékben ki lehessen használni.

Az anyagköltség és a munkadíj számlával igazolt összege nem lehet kevesebb egyenként 1,5 millió forintnál.

Az anyagköltség és a kiszámlázott munkadíj összege nem haladhatja meg a 6 millió forintot.

Éppen a fenti okok miatt a lakásfelújítási támogatás nem használható fel csak anyagköltségre. Például azért, mert a munkát a család maga végzi, ebben az esetben nem két tétel van az 50-50 százalékában.

Milyen felújítási munkákat lehet elvégezni a lakásfelújítási támogatással?

Könnyebb azzal kezdeni, hogy mi az, amit a lakásfelújítási támogatás előírásai szerint nem lehet fedezni. A padlás vagy tetőtér építése nem tartozik a támogatás körébe.

Számos más felújítást is tudunk finanszírozni. Víz- és csatornahálózat, villany- és gázhálózat korszerűsíthető vagy cserélhető, fűtésrendszerek telepíthetők vagy korszerűsíthetők. Támogatás igényelhető a, például ceglédi, kecskeméti ingatlan külső festésére, szigetelésre (lábazat, szigetelés, hangszigetelés, vízszigetelés), külső nyílászárók és redőnyök cseréjére, biztonsági rácsok beépítésére vagy cseréjére, tetőcserére, felújításra vagy szigetelésre, építkezésre is. Vagy a kémény korszerűsítése is beletartozik. Klímaberendezések beszerelése vagy cseréje, napelemek vagy napkollektoros fűtési rendszerek beszerelése vagy cseréje.

A lakás belső terének teljes felújítása: csere, felújítás, festés, tapétázás, galériák kialakítása, belső lépcsők kialakítása és cseréje, fürdőszobai berendezési tárgyak beépítése vagy cseréje. Ezenkívül felújíthatók nyári konyhák, mosókonyhák és egyéb tárolóhelyiségek, garázsok, teraszok, loggiák, erkélyek, előtetők, kerítések, sőt télikertek is kialakíthatók. Számos lehetőségünk van tehát, érdemes átgondolni, hogy mik azok a munkálatok, amikre épp szüksége van az otthonodnak, és felkeresni egy szakértőt a témával kapcsolatban. Cegléd és vonzáskörzetében a SáfárBau teljes körű lakás- és házfelújítási szolgáltatásokat nyújt. A panel lakások felújítása terén is nagy a mozgástér. Ebben az esetben is sok minden elvégezhető, hogy korszerű, energiatakarékos és esztétikus otthona legyen.

Érdemes számolgatni, hogy mi az, aminek a felújítására szükség van a ház körül, és hogy mennyibe fog kerülni a lakásfelújítás 2024-ben. Erről egy további cikkben számolunk be részletesen.

Csak lakástulajdonosok kaphatnak lakásfelújítási támogatást?

A kérelmezőnek, 25 éves vagy annál idősebb fogyatékkal élő gyermekeinek és kiskorú gyermekeinek, illetve közös kérelem esetén a kérelmezőnek vagy kiskorú gyermekeinek legalább a támogatás 50%-ának közös tulajdonában kell lennie. Ez azt jelenti, hogy az Ön ingatlanának legfeljebb 50%-a lehet más tulajdonában.

A közös lakásokban élők nincsenek kizárva, de a kérelmező bérleti szerződésére vagy az ingatlan támogatott részére vonatkozó bírósági határozatokat is felülvizsgálják.

Milyen munkák finanszírozhatók a támogatásból?

A támogatás a következő építési tevékenységekhez igényelhető:

(a) víz-, csatorna-, áram- és tüzelőanyag-közművek létesítése, illetve belső hálózatok fejlesztése vagy helyettesítése,

(b) WC vagy fürdőszoba kialakítása olyan lakóhelyiségben, amely már nem rendelkezik ilyennel,

(c) fűtési rendszerek kiépítése, korszerűsítése vagy helyettesítése, beleértve a megújuló energiaforrások használatát is,

(d) az építmény külső festése, színezése és szigetelése, beleértve a lábazatszigetelést, hőszigetelést, hangszigetelést és vízszigetelést,

(e) a külső nyílászárók cseréje, redőnyök, redőnyök, zsalugáterek, redőnyök, rovarhálók, védőrácsok felállítása vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy konzerválása,

(f) a tetők cseréje, konzerválása vagy szigetelése,

(g) füstelvezető rendszer kialakítása vagy korszerűsítése,

(h) légkondicionáló rendszerek kialakítása vagy cseréje,

(i) napkollektor, napelemes rendszer kialakítása, cseréje,

(j) beltéri konzerválás, beleértve a következőket is

(ja) a lakótérben lévő falak, padlók, mennyezetek vagy álmennyezetek cseréje, konzerválása, festése, tapétázása, csempézése,

jb) galériák kialakítása,

jc) belső lépcsők kialakítása és pótlása,

jd) szaniterek kialakítása vagy pótlása,

(je) az enyhe kapcsolók és konnektorok kialakítása és cseréje,

(jf) belső nyílászárók, belső párkányok és küszöbök kialakítása, cseréje vagy konzerválása,

jg) lámpák vagy világítótestek felszerelése vagy cseréje,

(k) építmény vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségek karbantartása (különösen a nyári szezonban konyha, mosókonyha, mosókonyha, garázshelyiség), azonos parcellatartományban, mint a lakóépület,

(l) kerítés létrehozása,

(m) autóbeálló vagy nyitott autóbeálló kialakítása,

(n) terasz, loggia, erkély vagy előtető létesítése,

(o) burkolat létrehozása vagy helyettesítése,

(p) télikert létrehozása,

q) - ha a kérelmező vagy kisgyermeke mozgáskorlátozott személy - a 12/2001 (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdés kilencedik pontjában meghatározott akadálymentesítési munkák,

r) az inspirációs szerkezet megerősítése,

s) beépített bútorok vagy konyhai berendezések felállítása vagy cseréje,

t) az otthoni meleg víz-rendszer tényezőinek létrehozása, korszerűsítése vagy cseréje, beleértve a megújuló energiaforrások használatát is,

(u) irányított légáramlási rendszer tényezőinek létrehozása, korszerűsítése vagy helyettesítése; és

(v) a szennyvízkezelésre szolgáló személyi szennyvízkezelő virágok vagy szeptikus tartály és tisztítóberendezés létesítése vagy cseréje a szennyvízkezelésre és ártalmatlanításra szolgáló kezelési fegyelemmel.

Térburkolás Cegléd: mi az 5 leggyakoribb térkövezés hiba és hogyan kerülhetők el

Beosztás

Irodai Adminisztrátor

Mások - főképp a családom - állítása szerint már-már rigolyásan alapos és rendezett vagyok. Ezt én is így érzem, és ez az adminisztratív feladatok esetében kifejezetten hasznos. Én vagyok felelős a Sáfár Bau céges háttérfolyamataiért, hogy minden átláthatóan, rendezetten és zökkenőmentesen mehessen. A szakmai tudást is nagyon fontosnak tartom, ezért 2 éve elvégeztem egy burkoló képzést, amiben ha időm engedi dolgozom. Szeretek burkolni, és örülök, hogy a csapat tagja vagyok.