Panellakás felújítás lépései Cegléd körzetében

Panellakás felújítás lépései Cegléd körzetében

A panellakás felújítás a specialitásunk: Hiszünk abban, hogy egy lakóparkban is lehetséges szép, modern és energiatakarékos otthont teremteni. Sokan ódzkodnak attól, hogy lakást vásároljanak a tömbházban, vagy megszabaduljanak egy régitől. Pedig nem kell, hogy így legyen! Aki Cegléd térségében lakik, az sem feltétlenül mindenki szeretne kertes házban lakni, különféle okokból. Ilyenkor egy panel lakásra kerül a választás.

Egy panelház felújítása teljesen más kihívásokkal jár, mint egy átlagos ház felújítása. Az alábbiakban körül járjuk a panel épületek sajátosságait, és a felújítás lépéseit. Ha bővebben szeretne tájékozódni például a panel lakásfelújítás várható költségéről 2024-ben, illetve az elérhető állami támogatásokról, blogunkon megtalálja a választ ezekre a kérdéseire is.

A panelházak tömeges építése az 1970-es és az 1980-as évekre nyúlik vissza. Akkoriban körülbelül 50 éves élettartamra tervezték őket. A lakások iránti tömeges kereslet villámgyors építést igényelt olcsó anyagok felhasználásával. A szerkezet betonból állt, amelyre előregyártott elemeket emeltek. Így naponta akár két emeletet is fel lehetett építeni. Egy 10 emeletes előregyártott ház mindössze egy hónap alatt készült el. A fürdőszobát előre gyártották, a mosdót és a kádat gyárilag összeszerelték és előre gyártották, majd az építkezés helyszínére szállították. Miután odaértek, csak felemelték, és bekötötték a vizet és az áramot. Így épültek a Szolnok, Kecskemét és a Ceglédi panelek is.

Ha a falakban lévő csöveket mostanra nem cserélték ki, akkor azok már elöregedtek, és fennáll a tűz vagy csőtörés veszélye. Ezért az elosztóház utólagos felszerelése előtt fel kell mérni a vezetékek állapotát.

Egy panelház szakszerű felújítása után már nem azt fogja benne érezni a lakó, hogy "panelben" van.

A panelház felújítás alapvető jellemzői

Felújítási szempontból a panelházaknak van néhány alapvető jellemzője. Az anyagszerkezet és a kapcsolódó felújítási folyamatok eltérnek a téglától és más anyagoktól. A nagyobb hálózat részeként történő beépítés gyakran több szakértelmet igényel, mint egy családi ház esetében például Cegléd környékén. Hosszú távon nagyon fontos, hogy felfrissítse az otthonában lévő vezetékeket, és a teljes rendszerhez igazítsa azokat.

Ezeken az alapismereteken túl azonban a rendelkezésre álló alapterületet ugyanúgy felhasználhatja és megújíthatja, mint bárhol máshol. Az ablakok és ajtók cseréje, a hőszigetelés ilyen területek. Ceglédi, szolnoki panellakások esetében már csak az a kérdés, hogy a kivitelező rendelkezik-e ezekben a kérdésekben a szükséges tudással és tapasztalattal. Milyen lakást képzelt el a tulajdonos?

Nehézségek a felújításnál

Paneleknél a falak (és a válaszfalak) vasbetonból készülnek. Az új elektromos vezetékek felszerelése, konnektorok hozzáadása vagy az ilyen falajtók áthelyezése sok munkát igényel.

További kihívás, hogy a vasbeton kiváló hangvezető, így a felújítás megkezdése után fél órával garantáltan fel fogja idegesíteni a szomszédját.

A panelház pedig felújításra szorul. Romlik a tapéta és laza az ajtó (különösen az 1970-es évek első generációs PVC-jével). A csempe is repedezett, és a szőnyeg sok helyen cserére szorul.

A felújítás lépései

Teljes körű felújítást végzünk Cegléd és 40 kilométeres körzetében. A fő lépések a következők:

Festés és vakolás

Szakembereink több éves tapasztalattal és megbízható referenciákkal rendelkeznek. A megfelelő szín- és mintaválasztással kifejezheti stílusát és a szín harmonizálhat lakása berendezésével.

Tapétázás

Ha tapétázni szeretné otthonát, nemcsak a tapétát tudjuk felragasztani, hanem segítünk kiválasztani az ideális tapétát az Ön igényeinek megfelelően.

A helyiség festése előtt érdemes ellenőrizni a fali vezetékek állapotát és a konnektorok követelményeit.

A modern tapéta reneszánszát éli, némelyik csak egy falat borít, és ezzel feldobja a belsőépítészetet és a hangulatot.

Elektromos szerelések

A ceglédi panelházakban az elektromos készülékek megnövekedett fogyasztása gyakran teszi szükségessé a csövek cseréjét vagy új kábelek telepítését. Ez vasbeton falaknál nehéz feladat, de szakembereink különböző megoldásokat tudnak kínálni.

Ha panellakást újít fel, akkor az elektromos szerelést kell először elvégezni, mielőtt a helyiséget kifestjük vagy kitapétázzuk.

Csempézés

A csempe: a lakás padlója lehet PVC padló, kerámiacsempe, szalagparketta vagy laminált parketta.

A fürdőszoba, a WC és a konyha felújítása mindig a legidőigényesebb és legdrágább. Ez a folyamat összetett és sok ügyletet foglal magában. A probléma az, hogy a régi csempék eltávolítása után gyakran nem tudja, hogy a fali vízvezeték- és villanyszerelés milyen régi. Ha a csőtörés vagy a falon lévő elektromos vezetékek kiégnek egy évvel a csempék lerakása után, akkor le kell bontani a csempéket és ki kell cserélni a lerakott csempéket.

A konyhában a csempézést már akkor elkezdheti, ha már megvannak az új konyhabútor tervei, mivel a fali bútor és a konyhapult között csempét kell leraknia. Nagyon pontosan kell dolgoznia!

Sok Cegléd környéki panelben megfigyelhető, hogy eredetileg nem csempéztek a WC falára. A WC-csészéből öblítéskor a víz a falra fröccsenhet, ezért érdemes ezen változtatni. A csempe könnyen tisztítható és higiénikus.

Parkettázás

A panelház legtöbb helyiségében eredetileg szőnyegpadló volt. Ezzel még manapság is sokszor találkozunk, ha ceglédi vagy szolnokipanel lakásokban járunk. A szőnyeg rugalmasságát adó puha, szivacsos réteg és az oldószeres ragasztó azonban évtizedek alatt ammóniát termel. Ez azonban súlyos allergiás tüneteket okozhat, ezért gyermekekre és felnőttekre egyaránt nagyon veszélyes! A padló cseréje mindenképpen megéri, ráadásul ezeket a padlót könnyebb ápolni, mint a ragasztott szőnyegeket. Az új padlókra továbbra is lehet szőnyeget fektetni, de sokkal könnyebb tisztítani, mint a szőnyeget.

Nyílászárók: ablakcsere és ajtócsere

Panellakás felújítás során az ablakok és ajtók cseréjekor nem könnyű dönteni a fa vagy a műanyag között. Mindkét típusnak vannak érvei, de megvannak a hátrányaik is. A műanyag ajtók és ablakok ugyanis kevesebb karbantartást igényelnek, de a fa természetes szépségét nem tudják megközelíteni.

Fűtési rendszer felújítás

Az tény, hogy a panellakások fűtéskorszerűsítését érdemes beépíteni egy panellakás felújításba, mert ez általában új épületet vagy bontást igényel. Nem olcsó beruházás, hiszen a falak és a padlóburkolat bontása szinte elkerülhetetlen. Szakértők szerint sok esetben nem szükséges a teljes fűtési rendszer cseréje, csak egy felújítás. Ha megjött a kedve panel lakása felújításához, várjuk szíves megkeresését Cegléd és 40 kilométeres körzetében.

Térburkolás Cegléd: mi az 5 leggyakoribb térkövezés hiba és hogyan kerülhetők el

Beosztás

Irodai Adminisztrátor

Mások - főképp a családom - állítása szerint már-már rigolyásan alapos és rendezett vagyok. Ezt én is így érzem, és ez az adminisztratív feladatok esetében kifejezetten hasznos. Én vagyok felelős a Sáfár Bau céges háttérfolyamataiért, hogy minden átláthatóan, rendezetten és zökkenőmentesen mehessen. A szakmai tudást is nagyon fontosnak tartom, ezért 2 éve elvégeztem egy burkoló képzést, amiben ha időm engedi dolgozom. Szeretek burkolni, és örülök, hogy a csapat tagja vagyok.