Mennyibe kerül a lakásfelújítás 2024-ben?

Mennyibe kerül a lakásfelújítás 2024-ben?

A lakásfelújítás olyan feladat, amellyel szinte minden lakástulajdonosnak, legyen az új vagy régi, meg kell küzdenie. Ennek oka, hogy az ingatlanok, különösen azok, amelyeket már hosszú évek óta használnak, egy idő után elveszítik eredeti fényüket. Elavult fürdőszobai csempék, borzalmas padlóburkolatok, törött konyhabútorok - cikkünkből megtudhatod, mit lehet tenni ellene, és mire kell figyelni, amikor a ház műszaki paramétereit ellenőrzöd. növeled. és a falszíneket. Tudja meg, hogyan újítsa fel otthonát, mennyi időbe telik, és mennyibe fog kerülni 2024-ben az otthona. Azt is elmagyarázza, hogyan újíthatja fel otthonát jelzáloghitellel, és milyen típusú és összegű átalakítási támogatásokra pályázhat.

Miktől függenek a költségek

Az építési költségek a felújítás mélységétől függően nagymértékben változnak. Ezért, még ha a lakás alapterülete ismert is, lehetetlen számára, hogy egy árban állítsa fel a felújítás teljes költségét. Egy azonos méretű lakás felújítási költségei megduplázódhatnak vagy megháromszorozódhatnak.

De kezdjük az elején:

A bontási munkálatok

Erről egy korábbi bejegyzésben részletesen beszámoltam. A bontási munkák nemcsak porosak, hanem nagyon drágák is. Az első költség a munka elvégzése, majd a bontási törmelék bezsákolása. A szemét elszállításának legegyszerűbb módja, ha konténert rendel. Ez körülbelül 30 ezer forintnál kezdődik (3-4 köbméteres konténerrel számolva).

Ne felejtsd el! A konténerekhez helyet kell foglalni a szállítójárművek ki- és berakodásához, és a konténerek közterületen való parkolása is díjköteles.

Nyílászáró csere

Az ablak- és ajtócsere az egyik első dolog, amit szükség esetén meg kell tenni. A jó minőségű, jól szigetelt ablakok télen jelentősen csökkenthetik a fűtési költségeket. (Az ablakok árait általában áfa nélkül adják meg, ezért legyen óvatos, ha az interneten keresgél.) A belső ajtók is cserélhetők. Az új fenyőbelső ajtók beépítés és felületkezelés nélkül 120-150 000 forintba kerülnek. A legtöbb mai beltéri ajtót burkolat után kell beépíteni.

A jelenlegi árak a következők:

Acél biztonsági ajtó régi ajtó szereléssel és bontással. Kikiáltási ár 150.000 és 250.000 Ft között van, de ez az ár függ az ajtó márkájától és minőségétől.

Műanyag bejárati ajtó, régi ajtó összeszerelése és szétszerelése 130.000 és 200.000 Ft között, de az ajtó márkájától és minőségétől függően ez az ár magasabb is lehet.

Műanyag 40-200.000 Ft/db, mérettől és minőségtől függően.

Ablakkeret - íves (műanyag) 2-5.000 Ft/méter.

Műanyag külső árnyékoló szúnyoghálóval Kb. 20.000 Ft/m

Teljes külső nyílászárók cseréje acél biztonsági ajtóra egy átlagos 2 szobás + konyhás, erkélyes lakásnál. Háromrétegű műanyag ablakok. redőnyök; szúnyoghálók beszerelése és a régiek eltávolítása: 1,1-1,5 millió forint

A fenti árakhoz képest az ablakok és ajtók cseréjének költségei jelentősen eltérhetnek. A piacon egy átlagos középkategóriás terméket használtunk.

Fürdőszoba felújítás

A lakásfelújítás tipikus tárgya a fürdőszoba. Érdemes a kádcserét egy teljes fürdőszoba felújítással kombinálni. A fürdőszoba felújításakor figyeljen a méretekre: Károsodás mértéke, zuhanykabin, mosdókagyló mérete, kell-e helyet foglalni a mosógépnek? Gyakoriak a problémák is, és azt is érdemes megfontolni, hogy a kádat be kell-e csomagolni, vagy előlappal kell-e fedni. Figyeljen a radiátor elhelyezésére a fürdőszobában, és "ha lehetséges" a megfelelő szellőzőrendszer beszerelésének kérdésére. Ez a legjobb megoldás arra, hogy megakadályozza a penész kialakulását a fürdőszobában.

Panellakás felújításról van szó? Egy panel fürdőszoba felújításának átlagos ára 600.000-750.000 forint, ami 75.000-110.000 forintot jelent négyzetméterenként. A "kötelező" kiegészítők önmagukban a költségek 30-40%-át teszik ki. Azonban az egyéni igények is jelentősen befolyásolhatják az árat. Egy beépített zuhanypanel ugyanis drágább lehet, mint egy egyszerű zuhanytálca beépítése.

Konyha felújítása

Az otthon átalakításának egyik legdrágább része az új konyha beszerelése. Az új konyhák esetében nincsenek pénzügyi korlátok, így választhat az olcsóbb lehetőségek közül, vagy addig költhet, amíg nem jön zavarba. Az egyik legolcsóbb megoldás, ha kész konyhát vásárol egy bútoráruházban. Ez nagy szerencsét hoz, ha megfelel a lakás adottságainak. Kulcskérdés a berendezés: A hűtőszekrényen és a sütőn kívül vannak-e egyéb készülékek, például mosó- és mosogatógépek? Ezek a készülékek beépítettek, vagy úgy tervezték, hogy kivehetők legyenek? Minél több a beépített készülék, annál többe kerül a konyha. Ha szűkös a konyhai hely, rendeljen egyedi bútorokat az asztalostól, hogy felszabaduljon a tárolóhely minden szeglete.

A konyhabútor anyaga fontos tényező a lakásfelújítás során. A legolcsóbbak az egyszerű bútorlapok, amelyek vízérzékenyek és felszívják a vizet. Drágább az esztétikus fóliával ellátott MDF konyhabútor, de ez a típus érzékeny a hőre, és károsíthatja a tűzhelyet körülvevő anyagot. A festett MDF-je még drágább, jobb minőségű anyag, de törékeny és hajlamos a karcolódásra. Természetesen választhatja a legdrágább lehetőséget - a fa konyhabútorokat, de ezt a típust ritkán telepítik lakásokba és panellakásokba.

Egy másik népszerű választás a fényes akril konyhabútor. Ez is a drágább kategóriába tartozik, és tartósabb, de a fényes felület hajlamos az ujjlenyomatokra, vízcseppekre és foltokra. A csempéknek előre be kell készülniük a bútorokkal együtt, de a konyhába szerelt konyhák gyakran a beépített szekrények és a munkalapok közé építik be a szükséges díszítőelemeket, hogy megakadályozzák a víz elfolyását. Egy vízálló réteggel, mint pl. B. Cyloplast. A konyhaszekrények lábai köré is érdemes burkolatokat szerelni. Az alatta lévő területet nehéz tisztítani, mivel a főzési morzsák és a por koszréteget képezhet.

Egy kész konyha felújításának átlagos költsége 88 000 és 110 000 Ft/m2 között van. Átlagosan 750.000-950.000 Ft-ot költ a tulajdonos a konyha felújítására, még akkor is, ha nem kell mindent kicserélni. Minőségi felújítás esetén azonban ez az összeg 1,5 és 2,8 millió forint között lehet.

A megfelelő burkolat kiválasztása

Javasoljuk, hogy ne a legolcsóbb burkolólapokat válassza. Ne feledje: Sok esetben, különösen a minőségi munka esetében, ha szakemberrel végezteti el a munkát, az többe kerül, mintha saját maga szerelné fel a csempét. Vásároljon minőségi csempét értékarányos áron - senkit sem érdekel, ha a hideg csempe bevonata 2 év után lepattogzik! Mindkettőt használhatja. A hideg csempe olyan csempe és járólap, amely taszítja a vizet és a szennyeződést, és könnyen tisztítható, ezért bejáratokban, konyhákban és fürdőszobákban használják. A meleg csempék olyan lakóterekbe ideálisak, ahol fontos, hogy ne lépjünk hideg padlóra (parketta, laminált stb.). Természetesen a hideg csempék hálószobákban és nappalikban is használhatók. Például, ha téglaépítésű házban padlófűtés van, vagy ha háziállatokat tart, amelyek károsíthatják az érzékenyebb meleg csempéket.

Az otthon átalakítása lehetőséget ad arra, hogy kifejezzük egyéniségünket. A felújítás során tartsa szem előtt, hogy nem fog tudni élete végéig ebben az ingatlanban lakni, ezért tartsa olyan állapotban, hogy eladható legyen! Kerülje a merész, feltűnő színeket és a szokatlan formákat. A rózsaszín virágos fürdőszobai csempék könnyen elfordíthatják a potenciális vevőket. Legyen tisztában a legújabb trendekkel, és a hirtelen népszerűvé váló minták és csempeformák két év múlva elavulttá válhatnak.

A burkolás ára, nagyban függ az anyagok árától. Hideg csempe árak majdnem megduplázódott az elmúlt évben, így most az ő négyzetméterenkénti ára hideg csempe magasabb minőségű, mint8-10 ezer forint körül kezdődik. A  hideg csempe, a csemperagasztó és a fugázóhabarcs is megfontolandó. Az olcsó, megfelelő minőségű rugalmas csemperagasztók 3000 Ft/25 kg (1 zsák) körül kezdődnek. A prémium ragasztó 5-7000 forintba kerül zsákonként. Négyzetméterenként 3-5 kilogramm, tehát egy 25 kilós zsák 5-8 négyzetméterre elegendő. A színre illeszkedő habarcs ára 3500-5000 forint/5kg körül mozog. A mennyiség itt is nagyban függ a hézag méretétől, de egy négyzetméterhez körülbelül fél zsák kell.A legolcsóbb laminált csempéket körülbelül 3000 forintos négyzetméterenkénti áron lehet megvásárolni, de ez a fajta padlóburkolat ő is megvásárolható több mint 10 000 forintos négyzetméterenkénti áron.A laminált padlóhoz lábazati szegélylécek, hozzá illő műanyag sarkok, kötőelemek és padlóalátét szükségesek. Ez utóbbi 5 négyzetméterenként 7-8 ezer forintba kerül. Ha valódi fapadlót szeretnél, a fentieknél lényegesen magasabb árral számolj, és PVC padlót is lerakhatsz. Ezek már kaphatók klipszes és ragasztós kivitelben is. Az árak hasonló tartományban mozognak, mint a laminált padlóké.

Olcsó felújítás - lehetséges?

Ha olcsón és problémamentesen szeretné felújítani otthonát, néhány dolgot szem előtt kell tartania. Új bútorokat kell vásárolnia vagy új csempét kell leraknia? Érdemes minél több kiegészítőt és bútort megtartani, vagy saját magad újradekorálni.

A lakásfelújítás állami támogatással még olcsóbbá tehető. A felújítások árai 58.000 és 65.000 Ft között mozognak négyzetméterenként, és jó, ha valamilyen kedvezményt vagy támogatást kapunk.

  • Babaváró támogatás
  • CSOK és a hozzá tartozó hitel
  • Otthonteremtési támogatás és a hozzá tartozó hitel
  • SZJA visszatérítés

Ezen kívül a családi pótlékot lakásfelújításhoz lehet halasztani, gyűjteni vagy együtt számlázni.

Térburkolás Cegléd: mi az 5 leggyakoribb térkövezés hiba és hogyan kerülhetők el

Beosztás

Irodai Adminisztrátor

Mások - főképp a családom - állítása szerint már-már rigolyásan alapos és rendezett vagyok. Ezt én is így érzem, és ez az adminisztratív feladatok esetében kifejezetten hasznos. Én vagyok felelős a Sáfár Bau céges háttérfolyamataiért, hogy minden átláthatóan, rendezetten és zökkenőmentesen mehessen. A szakmai tudást is nagyon fontosnak tartom, ezért 2 éve elvégeztem egy burkoló képzést, amiben ha időm engedi dolgozom. Szeretek burkolni, és örülök, hogy a csapat tagja vagyok.