Mennyibe fog kerülni a lakás szigetelés 2024-ben?

Mennyibe fog kerülni a lakás szigetelés 2024-ben?

A szigetelésre költött minden egyes cent a lakás élettartama alatt általában megéri. Néha akár csak néhány év alatt is. A befektetés megtérülése szempontjából a szigetelés mind az új, mind a meglévő otthonok esetében fontos szempont lehet. A szigetelés nyáron hűvösen, télen pedig melegen tartja otthonát. Ez annak köszönhető, hogy a padló, a falak és a mennyezet lassabban vezetik el és veszik fel a hőt. A következő információk a szigetelés különböző típusait és azok költségeit ismertetik.

Milyen anyagválaszték és szigetelési költségek vannak?

A legelterjedtebb az expandált polisztirol, közismert nevén a hungarocell. Ennél az anyagnál ez a legolcsóbb az árát tekintve, de fontos tudni, hogy csak vízzáró helyiségekbe lehet beépíteni. Ez azt jelenti, hogy nem lehet a talajra vagy az alapra helyezni. A hagyományos hungarocell a legolcsóbb, de ez is drágább, viszont a hőállósága kb. 20%, így ezen az áron érdemes kipróbálni.

Az extrudált polisztirol ideális alapozásra és talajszigetelésre. Ennek a típusnak a hőállósága szintén 20%-kal magasabb, mint a tiszta polisztirolé, és vízálló is. Ennek a szigeteléstípusnak az ára körülbelül háromszor magasabb, de csak ott ajánlott beépíteni, ahol vízzel érintkezik.

A harmadik típus a kőzetgyapot. Általában ereszeknél használják szarufák kitöltésére, de léteznek hézagálló keménylemezek is, amelyek homlokzati szigetelésként is használhatók. Előnye, hogy természetes anyag, így vályogház hőszigetelésére is alkalmas. Emellett olcsó, és szinte ugyanolyan hőállósággal rendelkezik, mint a polisztirol.

Nézzük meg közelebbről az árakat. Ha építőipari céggel dolgozik, akkor mindenképpen érdemes egy kis kutatást végezni. Az ár nagyjából 20 000 és 40 000 forint között mozog 2024-ben, családi ház szigetelése esetén. Természetesen az is egy fontos szempont, hogy milyen vastag hőszigetelést telepít.

Szigetelési költségek

  1. Állványzat építése és lebontása:1200 - 1600 ft/m2
  2. Alumínium kiindulási profil:850 - 1100 ft/m
  3. Szigetelőlemez:6000 - 8000 ft/m2
  4. Szélvédő háló felszerelése:1000 - 1200 ft/m
  5. Üvegrács beépítése és vakolása:2800 - 3600 ft/m2
  6. Festés:2600 - 5000 ft/m2

Az árak attól függően változnak, hogy a vállalkozónak milyen anyagokat kell felhasználnia. Például a kőzetgyapotot, amelyet az Adobe-házaknak kell használniuk, nehezebb megmunkálni, ami drágábbá teszi. Illetve a különböző cégek is különféle árszínvonalon dolgoznak. Cegléd környékén cégünk kimagasló minőséget képvisel megfizethető áron. Persze érdemes több forrásból is árajánlatot kérni, mielőtt döntést hozunk.

Ezeket a költségeket teljesen kiküszöbölheti, ha saját maga szereli fel a szigetelést, ennek azonban megvan a kockázata, hogy helytelenül végzi el a munkát. Továbbá pénzt takaríthat meg azzal is, ha az alapprofilt és a szigetelőpaneleket szereli fel, a többit pedig szakemberrel végezteti el.

Ha azonban ezt teljes egészében a vállalkozókra bíznánk, akkor a minimális munkadíj várhatóan 8-10 000 Forint/m2 lenne, nagyobb fennakadások vagy különleges követelmények nélkül.

Szigetelési költség négyzetméterenként

Az alábbiakban áttekintjük a legnépszerűbb hőszigetelés fajtákat 2024-ben, illetve az anyagárak alakulását.

Ha szigetelésről van szó, akkor az R-értékre kell figyelni. Minél magasabb az R-érték, annál jobb és hatékonyabb a szigetelés. Az árat befolyásolhatja a technológia, a könnyű beépíthetőség és a szigetelési tulajdonságok.

Süvegszálas szigetelés árai

Az üveggyapot szigetelés ára 4.000 és 10.000 Ft/nm között mozog. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 10 m²-es falfelület 40.000 és 100.000 Ft közötti összegbe kerül. Ebből az összegből 3.000-7.000 Ft az anyag, a többi a munkadíj, a szerelés és az egyéb anyagok. Megfelelő beépítés esetén az ásványgyapot szigeteléssel ellátott lakások 25-30%-kal energiahatékonyabbak lehetnek.

Gipszkarton szigetelés költsége

Az üreges falszigetelés legjobb példája a gipszkarton falak közötti fugák utólagos kitöltése. Hang- és hőszigetelésre. Ez a költség a felhasznált anyagoktól és attól függően, hogy a munkát szakember végzi-e, 3 000 és 12 000 font között mozoghat.

Légszigetelés

A befecskendezett tiszta habszigetelés árai 3500 és 12 000 forint között mozognak, ez a leggyakrabban használt felfújható szigetelés, és újrahasznosítható fehér cellulózból készül, ez a típus is bevonattal ellátott. Ezt a módszert jellemzően padlások, gazdasági épületek vagy nehezen hozzáférhető területek szigetelésére használják. Cegléd térségében is számos ilyen jellegű munkálatot végeztünk már, például Pilis, Albertirsa, Ceglédbercel településeken.

Reflektív szigetelés

A fényvisszaverő szigetelés beépítési költsége kb. 3.000-8.000 Ft/m között van. Maga az anyag átlagosan 700-1100 Ft/nm áron vásárolható meg. Egy 200 m²-es tetőfelület ilyen módon történő szigetelése várhatóan 600.000-1.600.000 ft-ba kerül, beleértve a munka- és anyagköltséget is.

Térburkolás Cegléd: mi az 5 leggyakoribb térkövezés hiba és hogyan kerülhetők el

Beosztás

Irodai Adminisztrátor

Mások - főképp a családom - állítása szerint már-már rigolyásan alapos és rendezett vagyok. Ezt én is így érzem, és ez az adminisztratív feladatok esetében kifejezetten hasznos. Én vagyok felelős a Sáfár Bau céges háttérfolyamataiért, hogy minden átláthatóan, rendezetten és zökkenőmentesen mehessen. A szakmai tudást is nagyon fontosnak tartom, ezért 2 éve elvégeztem egy burkoló képzést, amiben ha időm engedi dolgozom. Szeretek burkolni, és örülök, hogy a csapat tagja vagyok.