Mire figyeljünk családi ház szigetelésekor?

Mire figyeljünk családi ház szigetelésekor?

Cikkünkben mindent elmondunk, amit a családi ház külső szigeteléséhez tudni kell, az előnyöket és a buktatókat is.

Mikor a legjobb elkezdeni a lakás szigetelését?

A tavasz és az ősz a legjobb időszak a háza homlokzatának szigetelésére. Ezt a fajta szigetelést ragasztani kell, és nem ajánlott a víztartalmú ragasztó beépítése meleg vagy hideg időben. A forró nap és a hőség gyorsan "kiszívhatja" a nedvességet az anyagból, így az túl gyorsan kikeményedik, ami repedezéshez és a tartósság jelentős csökkenéséhez vezet. Másrészt télen a nedvesség mennyiségétől függően fagyhat.

Általában sem a vakolat, sem a ragasztó nem használható +5 ˚C alatti és +30 ˚C feletti környezetben.

Az őszi és téli időjárásnak van még egy kellemetlen csapdája: az eső és a köd. Ilyenkor a ragasztóhoz vagy a vakolathoz kívülről "extra víz" kerül. Ez megszakítja a gondosan megtervezett, lassú és folyamatos nedvességvesztési és kikeményedési folyamatot, hogy tartós szerkezetet hozzon létre.

A gyors nedvességvesztést azonban nemcsak a tűző nap, hanem az erős szél okozta felgyorsult párolgás is okozhatja.

Ezért ajánlott, hogy esős, nedves vagy szeles időben ne használjon ragasztót vagy vakolatot. (A szigetelt felület lefedése védelmet nyújt e veszélyek bármelyike ellen. Ezért a stand elé szerelt háló több mint egy reklámfelület, nemcsak a járókelők leesését kell megakadályoznia, hanem a szigetelést és a frissen vakolt felületeket is védenie kell.

A megfelelő szigetelés kiválasztása

Ön eldöntötte, hogy mikor hív szakembert, és összegyűjtötte a pénzt az egylakásos háza külső szigetelésére. Már csak egy döntést kell meghoznia: milyen anyagot és milyen vastagságban tegye a falra. Alapvetően három lehetőség van a felhasznált szigetelésre.

A polisztirol, a kőzetgyapot és a cellulóz.

A hungarocell előnyei és hátrányai:

Ennek a jól ismert anyagnak a fő előnye az ára. A hungarocell akár 20-40%-kal olcsóbb, mint más szigetelési technológiák. Tudjon meg többet arról, hogy mennyibe fog kerülni a lakásszigetelés 2024-ben. Könnyen felállítható és szállítható, de vannak hátrányai is. Az első, hogy a hungarocell párazáró, és nem lélegzik jól. Ez sajnos a gomba és a penész elszaporodásához vezethet. .

A kőzetgyapot előnyei és hátrányai:

A kőzetgyapot igen elterjedt és közkedvelt megoldás, viszont ára magasabb, mint a hungarocellé. Azonban számos előnye van a hungarocellhez viszonyítva.

A nagy páraáteresztő képesség kiküszöböli a penész kialakulásának kockázatát, és kiváló hő- és hangszigetelést biztosít. Megakadályozza a tűz terjedését is, és hozzájárul az épület biztonságához. Vályogházak esetén kifejezetten ajánljuk.

Cellulóz szigetelés előnyei és hátrányai:

A cellulóz a legzöldebb választás, mivel újrahasznosított újságpapírból készül, amelyet a szakemberek a fúvási folyamat során használnak. Tökéletes hang- és hőszigetelés, és a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem jelent tűzveszélyt. Sajnos a cellulóz egyben párazáró is. A falak nem tudnak megfelelően lélegezni, és az ára is nagyon magas.

Hogyan készüljek fel a szigetelésre?

Ha meglévő lakás felújítását tervezi, a szigetelés tervezésekor fontos, hogy megkeresse, hol van a legnagyobb hőveszteség az épületben.A tervrajzok vizsgálata csak általános választ ad erre a kérdésre (még ha vannak is tervrajzok, nem lehet tudni, milyen minőségben készültek...). Talán a leghatékonyabb módja a valóban veszélyes, lokális hőhidak felderítésének a hőkamerás képalkotás. Ez 40.000 és 60.000 forint közötti összegbe kerül, de így elkerülhetőek a felesleges beruházások, és sokkal hatékonyabb, így a megtérülésed is nő.

Fontos azonban tudni, hogy az ilyen vizsgálatok csak fűtési időszakban érvényesek, amikor nagy a különbség a külső és a belső hőmérséklet között. Kívülről a kamera nagyon jól feltérképezi a ház határoló felületén lévő meleg foltokat. Ezek azok a helyek, ahol a hő elszökik. Ha még nincs ilyen szavazata (de szeretne), akkor lehet, hogy az eredményeket csak tavasszal tudja felhasználni.

Az is fontos, hogy az energetikai felmérés eredményeit - amely a tervezési felmérések, a helyszíni felmérések és az esetleges hőkamerás ellenőrzések kombinációja - hozzáértő szakemberek értékeljék ki. Számítson a szakemberek számára egyedülálló indokokkal történő szerkezetátalakításra! (Az igazi nehézség a bonyolultságban rejlik: Ennek a speciálisan "képzett szakembernek" egyaránt értenie kell az épületszerkezethez és az épületgépészethez!)

Mikor ne próbálkozzon szigeteléssel szakmai segítség nélkül?

Homlokzati szigetelés:

A szakemberek jobban ismerik a hőhidakat, mint a laikusok, és ismerik a különböző lakástípusokhoz szükséges speciális megoldásokat is.

Pincék és pincehelyiségek szigetelése:

A pincék és a pincehelyiségek gyakran nedvesek, ezért ezt a kérdést a szigetelés előtt kell megoldani. Ha nem tudja, hogyan válassza el őket, még nagyobb kárt okozhat, mint amekkora már megtörtént.

Tetőszigetelés:

Sokan választják a szórásos kivitelezést tetőszigetelésként, de ehhez speciális felszerelésre van szükség, és laikusok számára nem könnyű elvégezni. Ha a szigetelés kőzetgyapotból vagy hungarocellből készül, akkor is ajánlott szakszerűen beépíttetni a hőhídképződés elkerülése érdekében.

Padlófűtés szigetelése:

A padlófűtés egy különleges megoldás. Nem mindegy, hogy milyen szigetelést használ, hiszen a hőnek át kell jutnia rajta. Ellenkező esetben a padlófűtés használhatatlan.

Padlásszigetelés:

Ha járható padlásszigetelést vagy komolyabb szigetelést tervez, mint a fenti szőnyegek, a legjobb, ha szakembert bíz meg a munkával. Ez ajánlott.

Térburkolás Cegléd: mi az 5 leggyakoribb térkövezés hiba és hogyan kerülhetők el

Beosztás

Kőműves mester

Kőművesként dolgozom már több mint 25 éve. Kőműves és hidegburkolóként végeztem a szakiskolát, és azóta is ebben dolgozom. Az építőiparral kapcsolatban már minden területen megfordultam, semmi sem idegen számomra, a festéstől a villanyszerelésen át egészen a tervrajzolásig mindent csináltam már. Körülbelül 20 éve vezetek embereket. Egy időben több mint 30 építő brigádért voltam felelős.