Vályogfal hőszigetelése, avagy miért nem érdemes csak az ár alapján anyagot választani

Vályogfal hőszigetelése, avagy miért nem érdemes csak az ár alapján anyagot választani

Miért jó a vályogház télen és nyáron?

A vályog egy építőanyag, ami agyagból, iszapból, homokból, apró kavicsokból és növényi anyagokból készül. Évszázadokon keresztül használták falazatok építéséhez. Ma újra népszerű a vályog építészet a környezetbarát gondolkodás miatt. A vályogfalak vakolása és utólagos hőszigetelése egyre gyakoribb feladat.

Becslések szerint hazánkban akár a családi ház állomány negyede, mintegy 650-700 ezer ház épült vályogból. Ennek az alapanyaga az agyag, ami sok helyen megtalálható, így könnyen hozzáférhető. A vályog jó minőségű anyagot ad, amiből nyáron hűvös, de nyirkos levegőjű családi ház építhető. A vályog egyik legfontosabb előnye, hogy természetes anyagból, agyagból készül, aminek nagyobb a nedvességtartalma, és a páraáteresztése is jobb, mint az égetett kerámia téglából épült falé. Viszont hőszigetelése nem kiemelkedő. Ugyanakkor a vályog jó hőtartó képességgel rendelkezik, ami a hőtároló tömegéből adódik. Nyáron a ház kellemes hűvösét tartja benn a falakon belül, és nem engedi be a kinti hőséget. Még mindig az égetett kerámia téglából épült falakat választják legtöbben, de a korszerűbb, jó hőszigetelő képességgel rendelkező téglák is elérhetőek, mint például a Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla.

Tévhit: a vályogházat nem kell szigetelni

A vályogházak hőszigetelése valóban nagyobb figyelmet igényel, mint a téglából épült házaké, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükséges. A hőszigetelés szükségességét nem a ház anyaga határozza meg, hanem az, hogy mennyire vagyunk elégedettek a fűtésszámlánkkal. Ha a fűtési költség túl magas, akkor érdemes elkezdeni a padlás hőszigetelésével. Ha ez megtörtént, és még mindig magas a fűtési költség, akkor érdemes tovább haladni a homlokzat és az ablakok cseréjével. Amikor hőszigetelésről van szó, nagyon fontos a körültekintőség. Soha ne hőszigeteljünk nedves épületet, inkább válasszunk jó páraáteresztő képességű hőszigetelést, és fontos a megfelelő rögzítő dűbel kiválasztása is. Egy profi szakember gárda segítségével mindezek miatt nem kell aggódnod, válassz minket a vályogfal szigetelés kivitelezésére.

Vályogfal hőszigetelés utólagosan

A vályogházak utólagos szigetelése egy komplex folyamat, amelynek első lépése a ház állapotának felmérése. Ha a ház szerkezetileg rossz állapotban van, akkor nem érdemes szigetelni, mivel 20-30 évig sem fogja bírni. Viszont ha jó állapotban van, akkor érdemes a magas energiaárak miatt utólagosan szigetelni. Az 50-100 évvel ezelőtt épült vályogházaknál a falak külső szigetelése és vízszigetelése is hiányos volt, így elsőként ezeket a problémákat kell megoldani. A vízszigetelést leggyakrabban bitumenes lemezzel végzik, míg a hőszigetelést környezetbarát, jó páraáteresztő képességű kőzetgyapot szigeteléssel. Fontos, hogy a falakat először kiszárítsuk, mielőtt szigetelni kezdenénk, hogy a felkerülő hőszigetelés ne okozzon további problémákat.

Milyen hőszigetelő anyagokkal valósítható meg a vályogház szigetelése?

A vályogház szigetelés esetén fontos a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása. Természetes, környezetbarát anyagot kell választani, ami rendelkezik jó páraáteresztő képességgel. Ajánlott szigetelőanyagok között szerepel az üveggyapot, mely környezetbarát, jó páraáteresztő, tűzálló és kiváló hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik. A kőzetgyapot is jó választás, mivel természetes ásványi anyagból készül, jó páraáteresztő és tűzálló. A Weber Therm Clima rendszer is jó választás, mert a Clima EPS lapok egyenletes páraáteresztést biztosítanak. A kőzetgyapot lapok felhelyezése általában drágább, mint az üveggyapot vagy a Clima EPS lapoké.

Miért nem érdemes csak az ár alapján dönteni vályogház hőszigetelése esetén?

Ha csupán az ár alapján mérlegelünk, akkor a szigetelőanyagok esetén is kockáztatunk. Két népszerű szigetelőanyagot, az EPS-t és a PUR-t hasonlítjuk össze röviden a természetes hőszigetelőkkel. Az EPS szempontjából a legnagyobb probléma, hogy vízérzékeny, ha víz éri akkor képes magába szívni a vizet, ami károsodáshoz vezethet, ezenkívül penészesedést is okozhat, ami negatív hatással lesz a lakók egészségére. Az EPS-t jól éghetőnek minősítik, és nem újrahasznosítható.

A PUR már jobb választás, mert nagyobb vízszigetelési képességgel rendelkezik, de még mindig nem hasonlítható össze a természetes hőszigetelőkkel.

A természetes hőszigetelők 100%-ban természetesek, nem tartalmaznak olyan mesterséges anyagokat, amik allergizáló tulajdonságokkal rendelkeznek, ezenkívül környezetbarátok, és az egészségre is sem károsak. Ha valóban egészséges otthont szeretnénk teremteni, akkor a természetes hőszigetelők mellett érdemes dönteni.

Miben különbözik a vályogházak hőszigetelése a tégla házak szigetelésétől?

A vályogház szigetelése különbözik a téglafal szigetelésétől abban, hogy a vályog jobban veszi fel a párát, így nagyobb vízforgalmat bonyolít le. Ennek megfelelően a vályogház szigetelésekor körültekintően kell eljárni, és páraáteresztő szigetelés megoldások után nézni. A ház hőszigetelése általában a következőket takarja: vályogfal (homlokzati) külső szigetelés. ablakok cseréje, és a padlás hőszigetelésének javítása. Emellett fontos, hogy a vályogház falai először megfelelően ki legyenek szárítva, és csak utána szigeteljük, hogy elkerüljük a penészesedést.

A legnépszerűbb hőszigetelés fajták 2023-ban: így spórolhatsz a fűtésszámládon!

Beosztás

Kőműves mester

Kőművesként dolgozom már több mint 25 éve. Kőműves és hidegburkolóként végeztem a szakiskolát, és azóta is ebben dolgozom. Az építőiparral kapcsolatban már minden területen megfordultam, semmi sem idegen számomra, a festéstől a villanyszerelésen át egészen a tervrajzolásig mindent csináltam már. Körülbelül 20 éve vezetek embereket. Egy időben több mint 30 építő brigádért voltam felelős.