Vályogfal hőszigetelése, avagy miért nem érdemes csak az ár alapján anyagot választani

Vályogfal hőszigetelése, avagy miért nem érdemes csak az ár alapján anyagot választani

Miért jó a vályogház télen és nyáron?

A vályog egy építőanyag, ami agyagból, iszapból, homokból, apró kavicsokból és növényi anyagokból készül. Évszázadokon keresztül használták falazatok építéséhez. Ma újra népszerű a vályog építészet a környezetbarát gondolkodás miatt. A vályogfalak vakolása és utólagos hőszigetelése egyre gyakoribb feladat.

Becslések szerint hazánkban akár a családi ház állomány negyede, mintegy 650-700 ezer ház épült vályogból. Ennek az alapanyaga az agyag, ami sok helyen megtalálható, így könnyen hozzáférhető. A vályog jó minőségű anyagot ad, amiből nyáron hűvös, de nyirkos levegőjű családi ház építhető. A vályog egyik legfontosabb előnye, hogy természetes anyagból, agyagból készül, aminek nagyobb a nedvességtartalma, és a páraáteresztése is jobb, mint az égetett kerámia téglából épült falé. Viszont hőszigetelése nem kiemelkedő. Ugyanakkor a vályog jó hőtartó képességgel rendelkezik, ami a hőtároló tömegéből adódik. Nyáron a ház kellemes hűvösét tartja benn a falakon belül, és nem engedi be a kinti hőséget. Még mindig az égetett kerámia téglából épült falakat választják legtöbben, de a korszerűbb, jó hőszigetelő képességgel rendelkező téglák is elérhetőek, mint például a Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla.

Tévhit: a vályogházat nem kell szigetelni

A vályogházak hőszigetelése valóban nagyobb figyelmet igényel, mint a téglából épült házaké, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükséges. A hőszigetelés szükségességét nem a ház anyaga határozza meg, hanem az, hogy mennyire vagyunk elégedettek a fűtésszámlánkkal. Ha a fűtési költség túl magas, akkor érdemes elkezdeni a padlás hőszigetelésével. Ha ez megtörtént, és még mindig magas a fűtési költség, akkor érdemes tovább haladni a homlokzat és az ablakok cseréjével. Amikor hőszigetelésről van szó, nagyon fontos a körültekintőség. Soha ne hőszigeteljünk nedves épületet, inkább válasszunk jó páraáteresztő képességű hőszigetelést, és fontos a megfelelő rögzítő dűbel kiválasztása is. Egy profi szakember gárda segítségével mindezek miatt nem kell aggódnod, válassz minket a vályogfal szigetelés kivitelezésére.

Vályogfal hőszigetelés utólagosan

A vályogházak utólagos szigetelése egy komplex folyamat, amelynek első lépése a ház állapotának felmérése. Ha a ház szerkezetileg rossz állapotban van, akkor nem érdemes szigetelni, mivel 20-30 évig sem fogja bírni. Viszont ha jó állapotban van, akkor érdemes a magas energiaárak miatt utólagosan szigetelni. Az 50-100 évvel ezelőtt épült vályogházaknál a falak külső szigetelése és vízszigetelése is hiányos volt, így elsőként ezeket a problémákat kell megoldani. A vízszigetelést leggyakrabban bitumenes lemezzel végzik, míg a hőszigetelést környezetbarát, jó páraáteresztő képességű kőzetgyapot szigeteléssel. Fontos, hogy a falakat először kiszárítsuk, mielőtt szigetelni kezdenénk, hogy a felkerülő hőszigetelés ne okozzon további problémákat. Arról pedig, hogy milyen vastag hőszigetelésre lesz szükség, érdemes szakértővel konzultálni. Cegléd, Nagykőrös, Törtel, Csemő zónában számos pozitív referenciával rendelkezünk, keressen minket bizalommal.

Milyen hőszigetelő anyagokkal valósítható meg a vályogház szigetelése?

A vályogház szigetelés esetén fontos a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása. Természetes, környezetbarát anyagot kell választani, ami rendelkezik jó páraáteresztő képességgel. Ajánlott szigetelőanyagok között szerepel az üveggyapot, mely környezetbarát, jó páraáteresztő, tűzálló és kiváló hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik. A kőzetgyapot is jó választás, mivel természetes ásványi anyagból készül, jó páraáteresztő és tűzálló. A Weber Therm Clima rendszer is jó választás, mert a Clima EPS lapok egyenletes páraáteresztést biztosítanak. A kőzetgyapot lapok felhelyezése általában drágább, mint az üveggyapot vagy a Clima EPS lapoké.

Miért nem érdemes csak az ár alapján dönteni vályogház hőszigetelése esetén?

Ha csupán az ár alapján mérlegelünk (hőszigetelés ára 2024 témában további információk a linken), akkor a szigetelőanyagok esetén is kockáztatunk. Két népszerű szigetelőanyagot, az EPS-t és a PUR-t hasonlítjuk össze röviden a természetes hőszigetelőkkel. Az EPS szempontjából a legnagyobb probléma, hogy vízérzékeny, ha víz éri akkor képes magába szívni a vizet, ami károsodáshoz vezethet, ezenkívül penészesedést is okozhat, ami negatív hatással lesz a lakók egészségére. Az EPS-t jól éghetőnek minősítik, és nem újrahasznosítható.

A PUR már jobb választás, mert nagyobb vízszigetelési képességgel rendelkezik, de még mindig nem hasonlítható össze a természetes hőszigetelőkkel.

A természetes hőszigetelők 100%-ban természetesek, nem tartalmaznak olyan mesterséges anyagokat, amik allergizáló tulajdonságokkal rendelkeznek, ezenkívül környezetbarátok, és az egészségre is sem károsak. Ha valóban egészséges otthont szeretnénk teremteni, akkor a természetes hőszigetelők mellett érdemes dönteni.

Miben különbözik a vályogházak hőszigetelése a tégla házak szigetelésétől?

A vályogház szigetelése különbözik a téglafal szigetelésétől abban, hogy a vályog jobban veszi fel a párát, így nagyobb vízforgalmat bonyolít le. Ennek megfelelően a vályogház szigetelésekor körültekintően kell eljárni, és páraáteresztő szigetelés megoldások után nézni. A családi ház hőszigetelése általában a következőket takarja: vályogfal (homlokzati) külső szigetelés. ablakok cseréje, és a padlás hőszigetelésének javítása. Emellett fontos, hogy a vályogház falai először megfelelően ki legyenek szárítva, és csak utána szigeteljük, hogy elkerüljük a penészesedést.

Térburkolás Cegléd: mi az 5 leggyakoribb térkövezés hiba és hogyan kerülhetők el

Beosztás

Kőműves mester

Kőművesként dolgozom már több mint 25 éve. Kőműves és hidegburkolóként végeztem a szakiskolát, és azóta is ebben dolgozom. Az építőiparral kapcsolatban már minden területen megfordultam, semmi sem idegen számomra, a festéstől a villanyszerelésen át egészen a tervrajzolásig mindent csináltam már. Körülbelül 20 éve vezetek embereket. Egy időben több mint 30 építő brigádért voltam felelős.