Nyílászáró csere lépésről lépésre

Nyílászáró csere lépésről lépésre

Minden otthonban rendszeresen cserélni kell az ablakokat. Az ajtók és ablakok az évek során jelentősen fejlődtek, hő- és hangszigetelésük, valamint biztonsági jellemzőik is sokat javultak, így megéri beruházni új nyílászárókba. Hogy ennek mekkora a várható költsége, azt "Nyílászáró csere árak 2024-ben Cegléd és térségében" cikkünkben részletesen kifejtjük.

1. lépés: Felmérés

Ablak és ajtó paraméterek mérése. A milliméterre történő mérés elengedhetetlen lépés, ha kiváló minőségű eredményt szeretne felesleges bontás vagy további építési munkálatok nélkül. A külső és belső méretek eltérőek lehetnek, ezért ezek mérése ugyanolyan fontos. Eltérések esetén ajánlott a nyílászárók méreteit a külső homlokzathoz igazítani.

Ha a bontási munkálatok feltétlenül szükségesek a doboz mellett az ajtó vagy az ablak cseréjéhez, akkor érdemes a homlokzat és a belső festés is a felújításba bevonni, különösen, ha a csere szigeteléssel is párosul.

Az ablakcsere mellett azt is vegye figyelembe, hogy szükség van-e redőnyökre, függönyökre vagy egyéb kiegészítőkre. Ezeket (legalább a függönyöket) még a végső festés előtt érdemes felszerelni.

2. lépés: Előkészületek

Fontos feladat, hogy a parkettát erre a célra készült padlóburkoló termékkel fedjük le, és a bútorokat takarófóliával fedjük le, mielőtt a szerelő megérkezik az ablakokkal. Ezzel sok takarítást spórolhatunk meg. A beépítéshez legalább 5 lábnyi hely is szükséges, hogy megfelelően működjön, így elegendő hely marad az ablak előtt a cseréhez (pl. bútorok áthelyezésével). Győződjön meg róla, hogy van hely. Az is hasznos, ha van egy szabad útvonal a lakásán keresztül, hogy az ablakokat és a szerszámokat a helyükre lehessen szállítani.

3. lépés: Szétszerelés és beépítés

A tényleges munka a következő lépésekben történik. Ez a szakasz speciális szakértelmet igényel. Az ablakok és ajtók beépítése és beállítása ügyességet és pontosságot igényel, és komoly károkat okozhat mind a burkolatokban, mind az ablakokban, ezért fontos, hogy ne bízza a munkát tapasztalatlan emberekre.

Először mindent el kell távolítani a keretből: az ablakpárkányokat, a redőnyöket és természetesen a függönyöket. Ha a régi burkolat fából készült, és nem lehet megmenteni, a legegyszerűbb módszer, ha két függőleges síkban kettévágja, és bontókalapáccsal vagy hasonlóval felfeszíti.

Készüljön fel a vakolatkárosodásra. A kőműves munka majdhogynem elkerülhetetlen velejárója a nyílászáró cserének. Többek közt erre is érdemes felkészülni, mielőtt belevágna. Ez egy folyamatban lévő munka. A tok felnyitása után a port teljesen el kell távolítani, mielőtt a beszerelés megkezdődhet.

A szárnyak beszerelése

A ház ideiglenes rögzítésével egy facsavarral a ház milliméterben állítható. A szintezés során facsavarok segítségével állítsa be a nyíló ház 90°-os szögét. Később problémák merülhetnek fel, ha a ház a függőleges helyzethez képest rosszul van beállítva. Eldeformálódhat, az ablakok nem záródhatnak megfelelően, az ajtók beragadhatnak.

Végül a keretet csavarozzák, majd az ablak- vagy ajtókeretet a zsanérokhoz rögzítik, megtisztítják, majd festik vagy vakolják.

Lehet télen ablakot cserélni?

Ne gondolja, hogy lehetetlen kicserélni az ablakokat és ajtókat, hogy télen megvédje otthonát a fagyoktól. A szakszerű munka lehetővé teszi, hogy pillanatok alatt kicserélje az ablakokat és ajtókat. Ablakcsere esetén a nyílás csak addig nyílik, amíg a nyílászáró rögzítésre kerül. Ilyenkor elég egy szellőztetés, de nem hűti le az egész házat. Még jobb, ha a helyiség, ahol az ablakokat cseréli, ajtóval elválasztható a ház többi részétől. Ebben az esetben ugyanis csak azt a helyiséget fogja hűteni.

Térburkolás Cegléd: mi az 5 leggyakoribb térkövezés hiba és hogyan kerülhetők el

Beosztás

Kőműves mester

Kőművesként dolgozom már több mint 25 éve. Kőműves és hidegburkolóként végeztem a szakiskolát, és azóta is ebben dolgozom. Az építőiparral kapcsolatban már minden területen megfordultam, semmi sem idegen számomra, a festéstől a villanyszerelésen át egészen a tervrajzolásig mindent csináltam már. Körülbelül 20 éve vezetek embereket. Egy időben több mint 30 építő brigádért voltam felelős.