Mennyibe fog kerülni a lakás szigetelés 2023-ban?

Mennyibe fog kerülni a lakás szigetelés 2023-ban?

A szigetelésre költött minden egyes cent a lakás élettartama alatt általában megéri. Néha akár csak néhány év alatt is. A befektetés megtérülése szempontjából a szigetelés mind az új, mind a meglévő otthonok esetében fontos szempont lehet. A szigetelés nyáron hűvösen, télen pedig melegen tartja Önt. Ez annak köszönhető, hogy a padló, a falak és a mennyezetek lassabban vezetik el és veszik fel a hőt. A következő információk a szigetelés különböző típusait és azok költségeit ismertetik.

Milyen anyagválaszték és szigetelési költségek vannak?

A legelterjedtebb az expandált polisztirol, közismert nevén a hungarocell. Ennél az anyagnál ez a legolcsóbb az árát tekintve, de fontos tudni, hogy csak vízzáró helyiségekbe lehet beépíteni. Ez azt jelenti, hogy nem lehet a talajra vagy az alapra helyezni. A hagyományos hungarocell a legolcsóbb, de ez is drágább, viszont a hőállósága kb. 20%, így ezen az áron érdemes kipróbálni.

Az extrudált polisztirol ideális alapozásra és talajszigetelésre. Ennek a típusnak a hőállósága szintén 20%-kal magasabb, mint a tiszta polisztirolé, és vízálló is. Ennek a szigeteléstípusnak az ára körülbelül háromszor magasabb, de csak ott ajánlott beépíteni, ahol vízzel érintkezik.

A harmadik típus a kőzetgyapot. Általában ereszeknél használják szarufák kitöltésére, de léteznek hézagálló keménylemezek is, amelyek homlokzati szigetelésként is használhatók. Előnye, hogy természetes anyag, olcsó, és szinte ugyanolyan hőállósággal rendelkezik, mint a polisztirol.

Nézzük meg közelebbről az árát.

Ha építőipari céggel dolgozik, akkor mindenképpen érdemes egy kis kutatást végezni. Ha nem, akkor valami nincs rendben. Ez lehet, hogy ingyen van, de az ára 10 000 és 30 000 forint között mozog. Persze, ha egy családi házról van szó, akkor nem egy 10 emeletes panel.

Szigetelési költségek

  1. Állványzat építése és lebontása:1200 - 1600 ft/m2
  2. Alumínium kiindulási profil:850 - 1100 ft/m
  3. Szigetelőlemez:6000 - 8000 ft/m2
  4. Szélvédő háló felszerelése:1000 - 1200 ft/m
  5. Üvegrács beépítése és vakolása:2800 - 3600 ft/m2
  6. Festés:2600 - 5000 ft/m2

Az árak ingadoznak, mivel a munka ára is attól függően változik, hogy a vállalkozónak milyen anyagokat kell felhasználnia. . Például a kőzetgyapotot, amelyet az Adobe-házaknak kell használniuk, nehezebb és nehézkesebb megmunkálni, ami drágábbá teszi, de a vállalkozók is szerepet játszanak ebben. Az egyik drágább, a másik olcsóbb. Ezért érdemes több forrásból is árajánlatot kérni, mielőtt döntést hozunk.

Ezeket a költségeket teljesen kiküszöbölheti, ha saját maga szereli fel a szigetelést, de pénzt takaríthat meg azzal is, ha az alapprofilt és a szigetelőpaneleket szereli fel, a többit pedig szakemberrel végezteti el Meg tudom csinálni. A választás az Öné.

Ha azonban ezt teljes egészében a vállalkozókra bíznánk, akkor a minimális munkadíj várhatóan 8-10 000 lbs/m2 lenne, nagyobb fennakadások vagy különleges követelmények nélkül.

Szigetelési költség négyzetméterenként

Az alábbiakban áttekintjük, hogy az anyagárak hogyan befolyásolják az árakat.

Ha szigetelésről van szó, akkor az R-értékre kell figyelni. Minél magasabb az R-érték, annál jobb és hatékonyabb a szigetelés. Az árat befolyásolhatja a technológia, a könnyű beépíthetőség és a szigetelési tulajdonságok.

Süvegszálas szigetelés árai

Az üveggyapot szigetelés ára 4.000 és 10.000 Ft/nm között mozog. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 10 m²-es falfelület 40.000 és 100.000 Ft közötti összegbe kerül. Ebből az összegből 3.000-7.000 Ft az anyag, a többi a munkadíj, a szerelés és az egyéb anyagok. Megfelelő beépítés esetén az ásványgyapot szigeteléssel ellátott lakások 25-30%-kal energiahatékonyabbak lehetnek.

Gipszkarton szigetelés költsége

Az üreges falszigetelés legjobb példája a gipszkarton falak közötti fugák utólagos kitöltése. Hang- és hőszigetelésre. Ez a költség a felhasznált anyagoktól és attól függően, hogy a munkát szakember végzi-e, 3 000 és 12 000 font között mozoghat.

Légszigetelés

A befecskendezett tiszta habszigetelés árai 3500 és 12 000 forint között mozognak, ez a leggyakrabban használt felfújható szigetelés, és újrahasznosítható Fehér cellulózból készül, ez a típus is bevonattal ellátott. Ezt a módszert jellemzően padlások, gazdasági épületek vagy nehezen hozzáférhető területek szigetelésére használják.

Reflektív szigetelés

A fényvisszaverő szigetelés beépítési költsége kb. 3.000-8.000 Ft/m között van. Maga az anyag átlagosan 700-1100 Ft/nm áron vásárolható meg. Egy 200 m²-es tetőfelület ilyen módon történő szigetelése várhatóan 600.000-1.600.000 ft-ba kerül, beleértve a munka- és anyagköltséget is.

A legnépszerűbb hőszigetelés fajták 2023-ban: így spórolhatsz a fűtésszámládon!

Beosztás

Kőműves mester

Kőművesként dolgozom már több mint 25 éve. Kőműves és hidegburkolóként végeztem a szakiskolát, és azóta is ebben dolgozom. Az építőiparral kapcsolatban már minden területen megfordultam, semmi sem idegen számomra, a festéstől a villanyszerelésen át egészen a tervrajzolásig mindent csináltam már. Körülbelül 20 éve vezetek embereket. Egy időben több mint 30 építő brigádért voltam felelős.