Panellakás felújítás lépései

Panellakás felújítás lépései

A panellakás felújítás a specialitásunk: Hiszünk abban, hogy egy lakóparkban is szép és élhető helyen kell élni. Sokan ódzkodnak attól, hogy lakást vásároljanak a tömbházban, vagy megszabaduljanak egy régitől. Pedig nem kell, hogy így legyen!

Egy panelház felújítása teljesen más kihívásokkal jár, mint egy átlagos ház felújítása.

A panelházak tömeges építése az 1970-es és az 1980-as évekre nyúlik vissza. Akkoriban körülbelül 50 éves élettartamra tervezték őket. A lakások iránti tömeges kereslet villámgyors építést igényelt olcsó anyagok felhasználásával. A szerkezet betonból állt, amelyre előregyártott elemeket emeltek. Így naponta akár két emeletet is fel lehetett építeni. Egy 10 emeletes előregyártott ház mindössze egy hónap alatt készült el. A fürdőszobát előre gyártották, a mosdót és a kádat gyárilag összeszerelték és előre gyártották, majd az építkezés helyszínére szállították. Miután odaértek, csak felemelték, és bekötötték a vizet és az áramot.

De a mai szakértői vizsgálatok azt mutatják, hogy legalább 50 évig fog tartani.

Ha a falakban lévő csöveket mostanra nem cserélték ki, akkor azok már elöregedtek, és fennáll a tűz vagy csőtörés veszélye. Ezért az elosztóház utólagos felszerelése előtt fel kell mérni a vezetékek állapotát.

Egy panelház szakszerű felújítása után már nem érzi magát "panelnek".

A panelház felújítás alapvető jellemzői

Felújítási szempontból a panelházaknak van néhány alapvető jellemzője. Az anyagszerkezet és a kapcsolódó felújítási folyamatok eltérnek a téglától és más anyagoktól. A nagyobb hálózat részeként történő beépítés gyakran több szakértelmet igényel, mint egy családi ház esetében. Hosszú távon nagyon fontos, hogy felfrissítse az otthonában lévő vezetékeket, és a teljes rendszerhez igazítsa azokat.

Ezeken az alapismereteken túl azonban a rendelkezésre álló alapterületet ugyanúgy felhasználhatja és megújíthatja, mint bárhol máshol. Az ablakok és ajtók cseréje, a hőszigetelés ilyen területek. Panellakások esetében már csak az a kérdés, hogy a kivitelező rendelkezik-e ezekben a kérdésekben a szükséges tudással és tapasztalattal. Milyen lakást képzelt el a tulajdonos?

Nehézségek a feljújításnál

Paneleknél a falak (és a válaszfalak) vasbetonból készülnek. Az új elektromos vezetékek felszerelése, konnektorok hozzáadása vagy az ilyen falajtók áthelyezése sok munkát igényel.

További kihívás, hogy a vasbeton kiváló hangvezető, így a felújítás megkezdése után fél órával garantáltan fel fogja idegesíteni a szomszédját.

A panelház pedig felújításra szorul. Ismét romlik a tapéta és laza az ajtó (különösen az 1970-es évek első generációs PVC-jével). A csempe is repedezett, és a szőnyeg sok helyen cserére szorul.

A felújítás lépései

Teljes körű felújítást végzünk Pest megyében és környékén. A fő lépések a következők:

Festés és vakolás

Szakembereink több éves tapasztalattal és megbízható referenciákkal rendelkeznek. Több éves tapasztalattal, több éves tapasztalattal és több éves tapasztalattal rendelkeznek. A megfelelő szín- és mintaválasztással kifejezheti stílusát és harmonizálhat lakása berendezésével. Szüksége van egy szép festésre. Ha azonban a felújítás részét képezi a csere és az új beépítése, érdemes előre tervezni és átadni a terveket egy szakembernek, mielőtt elkezdené festeni és díszíteni a teret. Így a szekrény összeszerelése előtt előkészítheti a falakat.

Tapétázás

Ha tapétázni szeretné otthonát, nemcsak a tapétát tudjuk felragasztani, hanem segítünk kiválasztani az ideális tapétát az Ön igényeinek megfelelően.

A helyiség festése előtt érdemes ellenőrizni a fali vezetékek állapotát és a konnektorok követelményeit. Mielőtt elkezdené a szoba festését, szüksége lesz egy vésőre az áram és a légkondicionáló felszereléséhez.

A modern tapéta reneszánszát éli, némelyik csak egy falat borít, és befolyásolja a belsőépítészetet és a hangulatot.

Elektromos szerelések

A panelházakban az elektromos készülékek megnövekedett fogyasztása gyakran teszi szükségessé a csövek cseréjét vagy új kábelek telepítését. Ez vasbeton falaknál nehéz feladat, de szakembereink különböző megoldásokat tudnak kínálni.

Ha panellakást újít fel, akkor az elektromos szerelést kell először elvégezni, mielőtt a helyiséget kifestjük vagy kitapétázzuk.

Csempézés

A csempe: a lakás padlója lehet PVC padló, kerámiacsempe, szalagparketta vagy laminált parketta. A csempézést szinte minden lakásfelújításnál el kell végezni, kivéve a tisztasági festést.

A burkolt lakások általában kis területet igényelnek, de a csempézés és csempézés komolyabb munka, és időigényes lehet a terület.

A fürdőszoba, a WC és a konyha felújítása mindig a legidőigényesebb és legdrágább. Ez a folyamat összetett és sok ügyletet foglal magában. A probléma az, hogy a régi csempék eltávolítása után gyakran nem tudja, hogy a fali vízvezeték- és villanyszerelés milyen régi. Ha a csőtörés vagy a falon lévő elektromos vezetékek kiégnek egy évvel a csempék lerakása után, akkor le kell bontani a csempéket és ki kell cserélni a lerakott csempéket. Megvagyok.

A konyhában a csempézést már akkor elkezdheti, ha már megvannak az új konyhabútor tervei, mivel a fali bútor és a konyhapult között csempét kell leraknia. Nagyon pontosan kell dolgoznia!

Sok panelben eredetileg nem csempéznek a WC falára. A WC-csészéből öblítéskor a víz a falra fröccsenhet, ezért érdemes ezen változtatni. A csempe könnyen tisztítható és higiénikus.

Parkettázás

A panelház legtöbb helyiségében eredetileg szőnyegpadló volt. A szőnyeg rugalmasságát adó puha, szivacsos réteg és az oldószeres ragasztó azonban évtizedek alatt ammóniát termel. Ez azonban súlyos allergiás tüneteket okozhat, ezért gyermekekre és felnőttekre egyaránt nagyon veszélyes! A padló cseréje mindenképpen megéri, ráadásul ezeket a padlót könnyebb ápolni, mint a ragasztott szőnyegeket. Az új padlókra továbbra is lehet szőnyeget fektetni, de sokkal könnyebb tisztítani, mint a szőnyeget.

Nyílászárók: ablakcsere és ajtócsere

Panellakás felújítás során az ablakok és ajtók cseréjekor nem könnyű dönteni a fa vagy a műanyag között. Mindkét típusnak vannak érvei, de megvannak a hátrányaik is. A műanyag ajtók és ablakok ugyanis kevesebb karbantartást igényelnek, de a fa természetes szépségét nem tudják megközelíteni.

Fűtési rendszer felújítás

Az tény, hogy a panellakások fűtéskorszerűsítését érdemes beépíteni egy panellakás felújításba, mert ez általában új épületet vagy bontást igényel. Nem olcsó beruházás, hiszen a falak és a padlóburkolat bontása szinte elkerülhetetlen. Szakértők szerint sok esetben nem szükséges a teljes fűtési rendszer cseréje, csak egy felújítás.

A legnépszerűbb hőszigetelés fajták 2023-ban: így spórolhatsz a fűtésszámládon!

Beosztás

Kőműves mester

Kőművesként dolgozom már több mint 25 éve. Kőműves és hidegburkolóként végeztem a szakiskolát, és azóta is ebben dolgozom. Az építőiparral kapcsolatban már minden területen megfordultam, semmi sem idegen számomra, a festéstől a villanyszerelésen át egészen a tervrajzolásig mindent csináltam már. Körülbelül 20 éve vezetek embereket. Egy időben több mint 30 építő brigádért voltam felelős.