Műanyag ablak beállítása: mikor szükséges és mik a legfontosabb lépések?

Műanyag ablak beállítása: mikor szükséges és mik a legfontosabb lépések?

Mikor szükséges a műanyag ablak beállítása?

Megfelelő indok nélkül jobban tesszük, ha nem nyúlunk a vasalathoz. Az ablakunk olyan zárszerkezettel rendelkezik, amit a gyárban pontosan beállítottak, majd a szakemberek finomhangoltak. Ez a beállítás biztosítja a megfelelő zárást minden évszakban, amit csak a tömítő gumik elöregedése esetén érdemes módosítani. Mindig érdemes szakemberre bízni a beállítást.

A műanyag ablakok beállítása téli és nyári üzemmódra - ha valóban szükséges

Egyáltalán miért kerül elő ez a téma a nyílászárók esetében, hogy téli és nyári üzemmód, vagy bármiféle állítgatás? A magyarázat a fizikából, azon belül is a hőtágulás jelenségéből jön. Az ablakok két évszakban más módon viselkednek, télen a hideg miatt kicsit összezáródnak, míg nyáron a meleg miatt kitágulnak. Az, hogy ez milyen mértékben befolyásolja az ablak működését, egy másik kérdés, amely a megfelelő profil és acél merevítés vastagságának köszönhetően minimalizálható, így alig érzékelhető. Ezért javasoljuk, hogy mielőtt hozzányúlnánk (különösen szakértelem nélkül) az ablak zárszerkezetéhez, érdemes megbizonyosodni róla, hogy ez valóban szükséges-e. Elképzelhető, hogy nagyobb a probléma, mint gondolta, és nyílászáró cserére lesz szükség.

Ha ragaszkodunk a téli és nyári beállításokhoz, ezt nem csak egy ponton kell elvégezni, hanem körbe az egész vasalaton, mivel ez hatással lesz a tömítő gumik élettartamára. Ha elfelejtjük visszaállítani az ablakokat nyáron, akkor csökkenhet a tömítő gumik élettartama.

Miért fontos az ablakokat beállítani? Mi az a papírteszt?

Az ablak beállítását csak akkor javasoljuk, ha azt érzékeljük, hogy az ablak nem záródik megfelelően. Ennek ellenőrzésére többféle módszer áll rendelkezésre, mint például a papírteszt, a hideg érzésérzékelése, vagy a gyertya láng mozgásának figyelése. A papírtesztet javasoljuk, ez a legegyszerűbb és biztonságosabb módszer. Annak érdekében, hogy ne télen jöjjünk rá, hogy az ablakunk karbantartást igényel, érdemes már nyáron meggyőződni róla, hogy megfelelően zár vagy sem.

Az ellenőrzéshez nyissuk ki az ablakot és nyitott állapotban helyezzünk be a tok és az ablakszárny közé egy egyszerű papírlapot, majd zárjuk rá. A papírt úgy kell elhelyezni, hogy a zárfogadók között helyezkedjen el. Ha a papírlapot ki tudjuk húzni az ablakból, akkor indokolt az állítás, ha nem, akkor nem szükséges beállítani a műanyag ablakot. Ismételjük meg a kilincs oldalán is. Nagyobb méretű ablakok esetén, alul és felül is ellenőrizhetjük. Ha képes voltál kihúzni a papírt zárt állapotban, akkor már tudod, hogy szükség van az ablak beállítására.

Érdemes házilag állítani vagy bízzuk inkább szakemberre?

A műanyag nyílászárók kiválasztásában és beállításában a szakértelem rendkívül fontos. A megfelelő tapasztalat hiányában a feladat problémássá válhat, ezért ajánlott szakember segítségét kérni. Amennyiben mégis megpróbáljuk magunk beállítani a nyílászárót, alaposan jegyezzük meg az állítás mértékét, hogy ha szükséges, vissza tudjuk állítani az eredeti állapotot. Ha a beállítás során problémák adódnak, inkább kérj segítséget szakembereinktől.

A műanyag nyílászáró beállítása előtt végezzük el ezt a pofonegyszerű műveletet: olajozás

Először is, ha az ablakunkat még sosem állítottuk be, és az 3-5 éve került beépítésre, akkor valószínűleg már tele van porral a vasalat, és a gyári szilikonréteg is eltűnt. Az olajorás egy olyan művelet, ami sok gondtól megkímélhet bennünket, és bárki egyszerűen, biztonsággal el tudja végezni. Először nyissuk ki az ablakot, ne tekerjünk semmit, és a vasalatnál található olajozási nyílásnál, valamint a zárfogadóknál, juttassunk be egy kis kenőanyagot (pl. műszerolaj, vagy WD40 szintetikus olajspray) a zárszerkezetbe. Zárjuk be az ablakot, és a kilincset párszor forgassuk el 180°-ot, hogy a kenőanyagot eloszlassuk a vasalatban. Ezáltal a porlerakódás alul ki fog csöpenni az ablak tokszerkezetéből. Meg fogjuk tapasztalni, hogy pár kilincs forgatás után az ablak működése olyan lesz, mint új korában, mert megszűnt a fémes súrlódás, így könnyebben lehet üzemeltetni a nyílászárót.

Hogyan kell a műanyag ablakot beállítani? A legfontosabb lépések a függőleges és víszintes beállításhoz

  1. olajozás és por eltávolítás
  2. tömítő gumik állapotának ellenőrzése (régi ablaknál)
  3. ablak záródás tesztelése (papírteszt)
  4. beállítás azon az oldalon ahol szükséges

Az alábbi folyamat segíthet abban, hogy egyedül is pontosan beállíthassuk a műanyag ablakot. Az alábbi tanácsok az erkélyajtó beállításához is segítségül hívhatók.

  1. lépés: Az ablakszárny vízszintes és függőleges pozícióját a vasalat és pántok csavarjainak segítségével állíthatjuk be. Elsőként az excenteres görgőkkel szabályozzuk a tok és szárny közötti hézagot.
  2. lépés: Az alsó sarokpánt segítségével mozgathatjuk felfelé és lefelé az ablak szárnyat, hogy a műanyag ablak vízszintes pozícióját beállítsuk.
  3. lépés: Az ablak sarokának le- és beleérését ellenőrizzük a tokba vagy annak vasalatába. Majd a függőleges beállítás következik: ez a felső sarokpánt állításával és a bukó oldalon található csavar mozgatásával állítható be. A folyamat jobbra és balra mozgatást tesz lehetővé.

A műanyag ablak beállításához a felső és az alsó sarokpántok csavarjait is használhatjuk. Ha minden irányból ellenőriztük és minden rendben van, akkor sikerült beállítani a műanyag ablakot.

Plusz két tipp a műanyag nyílászáró karbantartására: ellenőrizd a tömítőgumikat

Ha nem karbantartott, 8-10 éves ablakainkat szeretnénk javítani, akkor ellenőrizzük a tömítő gumikat is az olajozás során. Ha észleljük, hogy a tömítő gumik már kemények és nyomásra nem lapulnak össze, akkor valószínűleg cserére szorulnak, és akár az ablak vasalatának állítása után is húzni fog az ablakunk, amíg ki nem cseréltetjük őket.

Ha az ablak tömítő gumijai elöregedtek és a beállítás sem segít már, ne próbáljunk meg pótszigetelést alkalmazni, mint például a barkácsboltban kapható szalagok. Ezen megoldások csak tovább ronthatják az ablak állapotát és végleges deformációhoz vezethetnek, amikor már csak a nyílászáró csere marad megoldásként. Inkább keresd fel megbízható szakembereinket, akik a gumit a gyártó által ajánlott, minőségi típusúra cserélik. Érdekelnek a nyílászáró csere árak 2024-ben? Blogunkon megtalálod a válaszokat.

Térburkolás Cegléd: mi az 5 leggyakoribb térkövezés hiba és hogyan kerülhetők el

Beosztás

Irodai Adminisztrátor

Mások - főképp a családom - állítása szerint már-már rigolyásan alapos és rendezett vagyok. Ezt én is így érzem, és ez az adminisztratív feladatok esetében kifejezetten hasznos. Én vagyok felelős a Sáfár Bau céges háttérfolyamataiért, hogy minden átláthatóan, rendezetten és zökkenőmentesen mehessen. A szakmai tudást is nagyon fontosnak tartom, ezért 2 éve elvégeztem egy burkoló képzést, amiben ha időm engedi dolgozom. Szeretek burkolni, és örülök, hogy a csapat tagja vagyok.